Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturligt ta med sig cykeln på tåget

Öppet brev till Norrtåg:

När jag gick ombord på morgontåget som trafikerar sträckan Östersund–Storlien–Trondheim var det någon som rent fysiskt drog i min cykel när jag kommit in en bit i vagnen. Det var konduktören som burdust talade om för mig att cyklar absolut inte är tillåtna på Norrtågs linjer.

Jag hade uppskattat ett vänligare bemötande där ni informerat om de ändrade reglerna.

I snart tre år har jag pendlat mellan Östersund och Åre med min cykel på tåget. Jag brukar berätta för vänner, kollegor och bekanta att det är en så himla smidigt eftersom man får ta med sig cykeln på Norrtåg.

Ni har till och med en avsedd plats för cyklar i en av vagnarna där det är monterat krokar i taket avsedda för att hänga cyklarna.

Nu har ni tagit ett beslut att era resenärer inte längre får ha cyklar ombord. På er webb anger ni orsaken till det ändrade beslutet: ” Vi har begränsat utrymme ombord och med hänsyn till våra resenärers säkerhet är det inte tillåtet att ta med cykel ombord.”

Vi bor i en region som tydligt satsar på friluftsliv och cykelturism. Bergscykling är ryggraden i Åres sommarsäsong. Cykeln motsvarar skidorna under vintersäsong.

Det vore därför naturligt att kunna ta med sig cykeln på tåget. Därtill borde regionen vinna på att tåg i glesbygd välkomnar cyklarpendlare för att därigenom öka sin attraktivitet eftersom många personer ofta jobbar eller bor några kilometer från stationen. Detta reducerar behovet av bil och buss, ökar bekvämligheten och minskar miljöpåverkan.

Vid mer än 95 procent av resetillfällena mellan Östersund och Åre är det gott om plats på tåget. Ni behöver alla resenärer ni kan få.

De senaste två dagarna när jag åkte tåget var det inte ens passagerare på en fjärdedel av platserna, detta trots att vi nu är inne i påskveckan då södra Sverige har ledigt och tar sig till Jämtland för att åka skidor.

Att det skulle vara svårt att ordna plats för cykeltransport känns omodernt och borde gå stick i stäv med utformade turismpolicyer och miljömål.

Vänd detta till något positivt i stället. Det här är en möjlighet för er på Norrtåg att profilera er som både flexibla, moderna och miljömedvetna. Kanske kan ni göra cykelkampanjer tillsammans med Skistar för att visa hur attraktivt det är att åka tåg i stället för bil?

Jag önskar att ni omprövar ert beslut och behandlar cyklisterna som en stor, möjlig kundgrupp i stället för något som är ”i vägen” och icke önskvärt.

Pär Hägglund, cyklist

tillsammans med resenärerna Markus Åsberg, cyklist och Joel Svedlund, miljöexpert

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel