Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturreservaten blev krigiska när den Gazpromägda ryska TV-kanalen rapporterade om Gotland

Det informationskrig som Ryssland för mot Sverige har under våren trappats upp, något som noterats av både svenska myndigheter och svenska politiker. I ett längre samtal i Podd72 konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) att regeringen ser den samlade satsningen, med både aktiviteter på sociala medier och i traditionella ryska medier.

Den längre poddintervjun med Peter Hultqvist publiceras under onsdagen på Podd72.se . Podd72 finns att ladda ned även på iTunes och Acast .

– Det är stora resurser som läggs ned för att ge en bild av hur man ser på världen. Det här är en satsning som sker för att påverka, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Och bilden utåt mot väst handlar om att trumma in budskapet om splittring i Europa och USA, flyktingproblem och att väst är korrupt. Här beskrivs Sputnik och RT i en rapport från tankesmedjan Rand som: ”Mer av en blandning av infotainment och desinformation än faktagranskad journalistik, även om deras format är medvetet gjort för att efterlikna riktiga nyhetsprogram.”

Läs mer: Lögner och myter som sprids ett allt större problem

På hemmaplan i Ryssland tvekar man inte att ljuga helt öppet om vad intervjupersoner i väst har sagt. I våras uppmärksammade Le Petit Journal i Frankrike hur den ryska statliga tv-kanalen Rossija hittat på vad folk sade i ett inslag som skulle handla om EU-skeptiker i Frankrike. När inslaget följdes upp visade det sig alla intervjupersoner var felaktigt återgivna. En rad andra faktauppgifter spräcktes också av Le Petit Journal.

Ledarsidan kan idag berätta att även Sverige har råkat ut för liknande behandling i rysk tv. När TV-kanalen NTV besökte Gotland blev inte resultatet överensstämmande med vad som spelades in.

NTV var på 90-talet en kanal som gick i bräschen för fri journalistik, men sedan 2001 kontrolleras kanalen av oljebolaget Gazprom där ryska staten är huvudägare. Ett av Putinregimens första drag var att på olika sätt skaffa sig kontroll över de stora och viktiga TV-bolagen.

Utvecklingen i innehåll har varit därefter.

Det är också samma Gazprom som är huvudägare NordStream som vill bygga nya gasledningar i Östersjön och hyra hamnen i Slite på Gotland. Bygget av gasledningarna är något som 10 EU-länder protesterar emot. Liberalerna, Moderaterna och bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger i Sverige nej till bygget.

”Huvudlöst” ur säkerhetspolitiskt perspektiv har projektet kallats av Liberalernas energipolitiske talesperson Maria Weimer.

Läs mer: "Huvudlöst" att bygga ledningen som splittrar Europa

Inslaget som sändes i februari i NTV handlade om Stoltenbergs uttalande om att Ryssland övat atombombsanfall mot Sverige, men också att Nato hotar Ryssland genom övningar i Baltikum och att Gotland återmilitariseras i en kontext av att angripa Ryssland.

För att illustrera det används bland annat en tjänsteman på Länsstyrelsen som pekar på en karta och som enligt speakertexten beskriver kortfattat hur Gotland varit i "centrum för alla krig på 1900-talet och nu även på kartor i svenska stora dagstidningar” där en bild från DN visas. Därefter i inslaget påstås också en amerikansk general uttala sig i termer om ett tredje världskrigstillstånd och att kriget kommer.

I själva verket pekade tjänstemannen ut de över 100 naturreservaten på Gotland på en karta, efter en begäran av det ryska tv-teamet. Han kommenterade över huvud taget inte det säkerhetspolitiska läget. Tjänstemannen vill inte bli intervjuad, men bekräftar händelsen för ledarsidan.

– Dom ville väl använda den här tjänstemannen i ett visst syfte. Det kan man enkelt konstatera. Sedan är det så att Gotland har en tydlig militärstrategisk roll. Kontroll över Gotland leder till kontroll över luft och sjövägar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) om inslaget och betonar Gotlands betydelse.

– Jag ser oerhört negativt på krafter som säger att det är ett felaktigt beslut (att bygga upp försvaret på Gotland), det är ett beslut för att värna svensk suveränitet.

Den längre intervjun med Peter Hultqvist om informationskriget publiceras under onsdagen i Podd72 samt i ett sammandrag på Ledarsidan.

Missa inte tidigare avsnitt av Podd72: Finns även att ladda ned på iTunes och Acast.

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar