Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsverket tar krafttag mot angrepp på ren – föreslår lättnader i jaktförordningen i nationalparker

Naturvårdsverket föreslår att regeringen ändrar jaktförordningen så att det i framtiden ska bli möjligt i nationalparker att skrämma eller vid behov döda stora rovdjur för att avbryta eller förhindra angrepp på ren. En jakt som idag inte är tillåten inom just nationalparker.

– Naturvårdsverket gör bedömningen att förslaget förbättrar förutsättningarna för att bedriva renskötsel i nationalparker och för att etablera nya eller utvidga befintliga nationalparker i renskötselområdet, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Enligt jaktförordningen får exempelvis en renägare utanför nationalparker utan beslut om skyddsjakt under vissa förutsättningar skrämma eller döda stora rovdjur för att förebygga eller avbryta angrepp på ren. En jakt som idag inte är tillåten inom nationalparker. Det vill Naturvårdsverket nu ändra på.

- Naturvårdsverket bedömer att möjligheten att ha samma regler inom nationalparker trots den relativt begränsade användningen är viktig för renskötseln eftersom det ger en renskötare möjligheten att förhindra eller avbryta ett rovdjursangrepp, säger Ola Larsson, projektledare för arbetet med att bilda en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags i pressmeddelandet.

Förslaget har sin grund i att det nu pågår ett arbete med att bilda en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags-området i Jämtlandsfjällen. Samebyarna i området kräver nämligen att samma möjlighet som i dag råder ska finnas kvar även sedan nationalparken bildats.

Läs mer:

Stiftelsen Gaaltije pekas ut i kulturdepartementets regleringsbrev: ”Det är en välkommen julklapp”