Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nav, drev, ramar och en och annan vajer

En hösthelg i sol och regn. Precis som det brukar vara.

Konstkrönikan i dag är ute och cyklar och vi blickar fram mot Konstens vecka.

Dessutom undrar vi vart konsten tog vägen när Jamtli firade att

Jämtland län blivit 200 år?

Fotografen Lennart Jonasson är ute och cyklar. Det är han dessutom väldigt ofta. Resultatet av det kan man just nu se i foajén till Friskis & Svettis på Frösön.

Lennart Jonasson är en flitig utställare. Det här året inledde han på prestigegalleriet för fotokonst Ikon i Stockholm. Han har tidigare ställt ut på Kulturhuset i Stockholm, på Clarion-hotell runt om i landet och på Galleri Bolin i Östersund.

Härom året kom också den hyllade fotoboken ”Wild Cards” med artistporträtt efter 15 år backstage på Storjöyran.

På Friskis & Svettis visar Lennart något helt annat. Det är alldeles färska foton från den senaste månaden. Och det handlar om cyklar, cyklar och inget annat än cyklar. Totalt visas 14 bilder. De allra flesta är inriktade på vissa detaljer från cyklar.

Det är ramar, nav, drev, en vajer och annat i närbilder. Dessutom finns några häftiga alplandskap där Lennart och en kamrat cyklade i Österrike härom veckan.

Bilderna är speciella. Och för den som följt Lennart Jonasson är det också speciellt att de är i färg.

– Ja, jag ville inte visa svartvita porträtt igen. Jag ville göras något annat. Och redan för 15 år sedan hade jag en utställning med cykelbilder på Café Villan i Åre som blev väldigt uppskattad. När Friskis frågade så kände jag att det var dags att ta upp den tråden igen, säger Lennart samtidigt som han spikar upp bilderna.

Lennart berättar också från en cykelmässa i Tyskland som han var på, att cykelfoto är riktigt stort nere i Europa. Det finns speciella fototidningar med enbart snygga cykelfotografier.

Ja, kanske kan man kalla hela utställningen för cykelpornografi. För här handlar det om nakna, mycket avslöjande, närbilder i ofta skarpt ljus. Men samtidigt visar också utställningen hur genomdesignade cyklar kan vara i dag. Minsta detalj har fått en genomtänkt och snygg formgivning.

Redan på fredag den här veckan drar Konstens vecka i gång med lite tjuvstart. Då kan man på kvällen gå till Galleri Remi och möta den så hyllade fågelmålaren Karl Mårtens. Samma dag öppnar även utställningar med Bengt Ellis i Medborgarhuset i Sveg och med kvinnliga konstnärer från Västjämtland på Köjagården i Edsåsdalen

Konstens vecka var en gång i tiden riktigt stort i hela landet. Men sedan 1990-talet och in i 2000-talet förde veckan en ganska tynande tillvaro. Men att Konstens vecka nu sedan nystarten 2006 är så i ropet i Jämtland beror nästan helt på den idogt arbetande Anders Rasmusson. Som distriktsordförande för Sveriges konstföreningar i Jämtland/Härjedalen har han väckt liv i veckan och varje år försöker han jobba fram nya programpunkter. Årets program ser riktigt roligt ut.

På lördag invigs Konstens vecka på Stortorget i Östersund av kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson. Samma dag drar det i Östersund igång med konstutställningar i ett antal av stadens skyltfönster där man också kan hämta blanketter och under hela veckan pricka in vem som ställer ut var och vinna priser. Elever från Östersunds konstskola visar installationer vid Stjärntorget och vid Gamla Tingshuset och utanför Storsjöteatern hoppas man att alla ska delta i att skapa ett jättekonstverk av små figurer i lera. Man siktar på att slå den berömda kinesiska terracottaarmén.

På lördag startar också helt nya utställningar på Galleri S, Galleri Bolin, Ahlbergshallen, Storsjöteatern, Gamla Tingshuset, Galleri Eken, Färgfabriken Norr, Galleri Tängtorpet, Konsthyllan på OSD, Drejeriet, Länsbiblioteket och på söndagen även på Härke konstcentrum.

Ute i länet firas givetvis också Konstens vecka. I Hammerdal ska man till exempel satsa på bröllopsklänningar på olika sätt i skyltfönster och utställningslokaler.

Dessutom återkommer satsningen med en speciell bakelse, något som MalinMatilda Allberg och Törners konditori startade förra året till Konstens vecka. I år har MalinMatilda arbetat tillsammans med Wedemarks och årets bakelse heter Dolcepaletto.

Programmet innehåller mycket mer än vad jag skrivit om ovan. Men det viktiga är att Konstens vecka åter har blivit något som är kul och som lyfter fram konsten på många olika ställen. Det behöver både vi och konsten.

I söndags strömmade massorna till Jamtli. Det var fritt inträde och få andra saker förmår att locka ut jämtarna som när det är gratis. Det var Jamtlidagen och samtidigt skulle man fira att Jämtlands län fyller 200 år.

Men denna festliga dag verkar man helt ha glömt bort konsten i länet under dessa 200 år och det uppdrag Jamtli faktiskt har när det gäller konst. Jämtlands läns konstförening ingår i styrelsen för den stiftelse som driver Jamtli. Men i programmet för Jamtlidagen står inte Konstföreningen med under någon programpunkt,  även om det tydligen fanns medlemmar på plats under någon timme.

Men när massorna strömmade till Jamtli för att fira att länet fyller 200 år fick inte konsten från dessa 200 år något utrymme alls.

Under Konstens vecka, som ordnas nästa vecka, ordnas inga särskilda utställningar på Jamtli. Däremot blir det både konstpub, konstföredrag och senare också en konstskola för vuxna. På söndag blir det ett samtal mellan curatorerna Staffan Backlund och Borghild Håkansson, aktuella med utställningen Eljest på Liljevalchs i Stockholm. På torsdag i nästa vecka blir det konstpub på Hov med föredrag ”Se konsten med nya ögon”, där författaren Carl-Göran Ekerwald berättar.

Men varför fick inte konsten vara med och möta alla människor som strömmade till Jamtli i söndags?

Christer B Jarlås