Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näverending story med Emmas design

Att björknäver länge har använts som material inom traditionellt hantverk är ingen nyhet. Men Emma Dahlqvist har tagit hantverket några steg längre och skapar ny design av materialet.

– Näver är ett intressant material som har olika egenskaper. Det är isolerande, vattenavvisande och hållbart. Man har hittat brev av näver som är flera tusen år gamla och de har ändå inte ruttnat, berättar Emma Dahlqvist.

– Jag vill ta reda på hur vi kan använda nävern i en modern kontext och hitta nya kvaliteter med den.

För att hitta dessa kvaliteter har Emma Dahlqvist använt en lasermaskin för att skära ut olika mönster i nävern.

– Jag utnyttjade materialets egna egenskaper och gjorde ett mönster som gjorde att nävern rullade ihop sig ännu mer än det normalt gör. Men jag jobbade även mot egenskaperna och skar mönster som gjorde att nävern kunde stretchas ut.

I början av sommaren tog Emma Dahlqvist en magisterexamen i textildesign vid Textilhögskolan i Borås. Delar av hennes examensjobb "It's Now or Näver" ska nu ställas ut i Stockholm som en installation under Liljevalchs höstutställning "Utopian Bodies – Fashion Looks Forward", en utställning som behandlar modets framtid. Nästa fredag är det vernissage.

– Jag kommer att visa en rad olika materialundersökningar som jag har gjort med nävern.

Emma Dahlqvist har flyttat hem till Jämtland igen och jobbar vidare med nävern i Clara Bodén och Helene Geddas lokal på Tullgatan 6.

– På skolan hade jag tillgång till laserskärare, men det har jag inte här så det letar jag efter i Östersund just nu.

En annan förhoppning är att hitta en modedesigner att jobba tillsammans med.

– Om man hittar ett sätt att manipulera nävern så skulle den kunna bli mjuk. Jag vill hitta nya metoder för att ta tillvara på spillprodukter från näver och tillverka textilier och kläder av dem.