Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistprofiler har upprättat bas i länet

De senaste åren har flera profiler från den nazistiska Svenska motståndsrörelsen flyttat till Jämtland. Efter det har de nazistiska aktiviteterna mångdubblats i länet.

Natten till 27 januari i år slog den nazistiska organisationen Motståndsrörelsen till mot en stor mängd tidningsredaktioner runt om i Sverige och bland dem fanns ÖP och LT. I skydd av mörkret satte rörelsens aktivister upp lappar med obehagliga budskap och drog avspärrningstejp för företagens entréer.

Aktionen var organisationens största någonsin och tillfället valt med stor omsorg. För dagen efter var det Förintelsens internationella minnesdag och när nazisterna så hade hela den svenska dagspressens fulla uppmärksamhet under några tidiga morgontimmar, lade den ut en artikel på sin hemsida med namnet "Förintelsen är en bluff!"

Mannen som skrev artikeln är en 30-årig småbarnspappa från en by i Nordjämtland, som under många år hade ledande positioner i Skånes nazistmiljöer innan han flyttade till länet.

Efter att mannen och hans fru, även hon med ett mångårigt engagemang i nazistiska rörelser, invandrade för tre år sedan har han seglat upp som en av Motståndsrörelsens flitigaste ideologiska skribenter.

Under lång tid märktes det jämtländska inslaget i rörelsen enbart för de som besökte dess hemsida, men i fjol blev det ändring på det. För då beslutade sig Motståndsrörelsen för att försöka bilda ett politiskt parti och efter det har de nazistiska aktiviteterna ökat dramatiskt i länet, med flygblad i brevlådor, klistermärken på lyktstolpar och namninsamlingar på gator och torg.

Under det att kampanjerna har fortgått så har 30-åringen publicerat hyllningar till Nazityskland och konspirationsteorier om både förintelsen och 9/11 varvat med naturromantiska beskrivningar av livet i Jämtland.

"Livet i Jämtland kan innebära en förhöjd livskvalité och ett alternativ till storstadslivet och skatteslaveriet åt de makthavare som önskar utrota svenska folket", skriver han i ett inlägg. Där uppmuntrar han nazister att följa hans exempel höra av sig för rådgivning om hur de kan göra för att flytta ut i landet.

Samma år som 30-åringen och hans fru flyttade till nordjämtland så gick ett annat flyttlass till en by i Västjämtland, där ytterligare en av rörelsens aktivister nu har bosatt sig.

Till skillnad från många andra i Motståndsrörelsen har ingen av de invandrade nazisterna blivit dömd för någon grövre brottslighet.

Och enligt Ahn-Za Hagström, som är chefsanalytiker på säkerhetspolisen, så finns det en stark medvetenhet inom rörelsen om var lagens gränser går, även om man ibland väljer att kliva över dem.

Oftast sker detta i samband med konfrontationerna med vänsteraktivister, vilka rörelsen själva dokumenterar för att använda i sin egen propaganda. I övrigt håller man i allmänhet låg profil.

– Miljöerna vet ofta var lagstiftningens gränser går. Vad som får effekt utan att brott begås och hur de kan få uppmärksamhet för sin politik och sina åsikter med små och enkla medel, säger Ahn-Za Hagström.

Säpo arbetar fortlöpande med bevakning av gruppen, men trots att dess aktiviteter har ökat så markant i Sverige de senaste åren anses den inte utgöra något hot mot de grundläggande demokratiska funktionerna i dag.

– Vi anser inte att de begår brott mot förtroendevalda, myndighetsföreträdare eller journalister i sådan omfattning, eller av sådan karaktär, att det de utgör ett hot mot demokratin som sådan, säger Ahn-Za Hagström.

Läs fler artiklar i ÖP:s granskning:

Här är de inflyttade nazisterna

Expo: Därför flyttar nazisterna till Jämtland

ÖP:s chefredaktör: Det går inte att avstå att berätta om hur nynazismen sprider ut sig