Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragning av räddningstjänsten i Östjämtland får skarp kritik

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot de neddragningar som Räddningstjänsten i Östjämtland vill genomföra.

Länsstyrelsen är kritisk till Räddningstjänstförbundets handlingsprogram som förbundet enligt lag är skyldig att upprätta. Länstyrelsen konstaterar att riskerna för olyckor har redovisats ytterst översiktligt. Riskerna har inte analyserats och länstyrelsen finner det därför svårt att bedöma om Räddningstjänstförbundet lever upp till behovet av både förebyggande arbete och operativ räddningstjänst. Det saknas dessutom statistik och jämförelsetal, som visar hur Räddningstjänsten ska klara säkerhetsmålen.
Länsstyrelsen i frågasätter varför den sammanlagda beredskapsstyrkan på 12 personer i Gällö, Kälarne och Bispgården ska minska till 7 personer. Skälen till resursminskningen har inte redovisats, och länsstyrelsen ser i dag inga uppenbara förändringar i riskbilden som motiverar neddragningen. Förändringarna i organisationen är så stora att att det måste utredas vilka effekter det får för allmänhetens
säkerhet.
Slutligen skriver länsstyrelsen i sitt brev till Räddningstjänsten i Östjämtland att den känner tveksamhet inför de föreslagna neddragningarna, och därför vill diskutera frågan med förbundsledningen.
Även Brandmännens Riksförbund motsätter sig förslaget att minska antalet brandmän i Östjämtland, och brandfacket för nu frågan till central förhandling.
"En neddragning av räddingstjänstens styrkor enbart på grund av ekonomiska skäl är inte möjlig enligt lagstiftningens intentioner, en sådan neddragning skall vara en följd av förändrade och minskade risker inom förbundets verksamhetsområde vilket inte föreligger", skriver Brandmännens Riksförbund.
Henry Svensson