Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nederländska motsvarigheten till Musikhjälpen intog Borgvattnet

Närmare ett hundra holländare har kört till Nordkap och vänt i den nederländska motsvarigheten till Musikhjälpen. Under fredagskvällen gjorde de femtio bilarna ett stopp i Borgvattnet.

En av deltagarna i "The Noordkaap Challenge" är IT-ingenjören Mark van Essen som fått i uppdrag att starta ett snöbollskrig enbart iklädd underkläder.

– Folk vill att vi ska göra galna grejer under vägen. En person bidrar med 100 euro till insamlingen för att jag klär av mig och kastar snöbollar, säger han.

Som bevis lägger teamen upp bilder på en hemsida där man kan se hur deltagarna utför de olika uppdragen. Under vägen stannar följet på en mängd olika ställen. Edward van Munster kommer från Holland men bor i Borgvattnet och driver butiken där. Han har hjälpt arrangörerna att ordna boende i byn.

– De behövde ett ställe att sova på och jag funderade på om vi kunde göra något i byn. Vi har bott här i två år och känner många människor och det är en liten by med flera tomma hus.

Edward van Munster säger att bybornas gästfrihet betyder mycket för projektdeltagarna. Under kvällen anordnades bland annat en konsert i kyrkan med Borgvattnets och Stuguns körer.

– Man kan skicka dem till ett hotell eller en camping, men de vill ha en riktig svensk upplevelse.

Under fredagsnatten mer än fördubblades antalet boende i byn och Mark van Essen är glad för att så många ställer upp.

– Folk är så snälla och hjälpsamma och låter oss sova hemma hos dem.

Bilkaravanen lämnade Holland den 9 december. De räknar med att vara tillbaka den 21 december och då ska de in i glasburen "Serious request" som kan jämföras med den svenska Musikhjälpens radiostudio.

Dessutom finns ett mediateam med på resan och rapporterar i holländsk radio varje dag. Mark van Essen är nöjd med äventyret så här långt.

– Vi är en grupp vänner som hörde talas om utmaningen förra året och bestämde oss för att vara med.

De har gjort i ordning två bilar för resan. En av dem ska föreställa en ost och den andra en mus.

– Vi jagar varandra till Holland och tillbaka, säger han och skrattar.

Målet med projektet är att samla in 130 000 euro till Röda korset. Bybon Eva Litzell tog emot sex holländska nattgäster. Hon tycker att det är kul att kunna stötta ett sådant välgörenhetsprojekt.

– Det är jätteroligt att träffa nya människor. Jag tror att det betyder jättemycket. Det måste hända någonting här också, säger hon.

De insamlade pengarna är öronmärkta för ungdomars framtid i krigsområden. Vem som helst kunde anmäla sig för att följa med på resan. Remco van Der Zon bestämde sig för att köra den äldsta bilen av alla. Hans Saab från 1982 har klarat turen förhållandevis bra men på de nordligaste delarna av resan fick han köra med snökedjor i en kolonn.

– När det snöar på tvären vid Nordkap är det hyfsat hårt och utmanande, säger han.

Mest av allt har han sett fram emot att få bada i en isvak, berättar han. Men att resa genom ett vitt vinterlandskap är exotiskt även det.

– Hemma har vi ingen snö. Det här är någonting helt annorlunda.

Här är en länk till projektets hemsida.

Läs mer:

Kändisar till spökhuset i Borgvattnet

Borgvattnet ska bli Tomtens land

Borgvattnets äldreboende står på ruinens brant