Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagd affär förvandlades till byns nya samlingsplats

Vi säger ett rungande grattis till Linda Klasson Färdvall med maken Magnus Klasson i Hackås. I går tilldelades de ÖP:s Slutgnälltpris.

I går kväll firades det rejält på Gamla Teatern i Östersund. Handlarparet från Hackås var kanske lite gladare än alla andra. De hade 30 000 skäl till det efter att mottagit priset på 30 000 kronor.

Läsarna har bidragit med förslag på möjliga vinnare av priset. Efter moget övervägande kunde juryn till slut ena sig om handlarparet från Hackås som tog över verksamheten 1 augusti förra året.

– Hackås måste ha en affär. Den hade varit stängd över sommaren och då var det inte roligt, säger Magnus Klasson om varför de valde att åter ge butiken i Hackås liv.

Numera är den så mycket mer än "bara" matbutik. De två butiksinnehavarna driver även café, lunchservering och cateringverksamhet i samma lokal.

– Vi har hjälp av två duktiga medarbetare, Robert Lusth och Maria Karlsson, utan dem hade vi inte klarat det här, säger Linda Klasson Färdvall.

Byn har fått en verklig samlingsplats.

– Det här är bästa affären i Jämtland, nej i hela Sverige. Här kan vi handla, fika och umgås, butiken betyder så mycket rent socialt för hela Hackås, säger Ester Festin, kund och bosatt i Hackås.

– Alla säger att vi var så modiga då vi tog över affären. Jag tycker inte det handlar om mod, däremot tycker vi att byn förtjänar en butik. Att det skulle betyda mycket jobb visste vi sedan tidigare, säger Linda, som numera ser affärsverksamheten som en livsstil som i stort sett täcker alla dygnets timmar.

Magnus inleder arbetsdagen redan klockan 3 på morgnarna.

– Då gör jag klart bokföringen, därefter röjer jag upp innan jag öppnar butiken klockan 8, säger Magnus, som tidigare var bonde och hade ett 40-tal mjölkkor.

Efter att ha lämnat barn på dagis kommer även Linda till butiken. Först framåt 22-tiden på kvällen är det klart för hemgång för Linda. Då har Magnus hämtat barnen från dagis, lagat mat och lagt barnen. Ofta slocknar han före dem ...

Båda understryker att de var väl medvetna om den mängd arbete som väntade, båda har erfarenhet från handeln sedan tidigare.

Tillsammans har de dessutom sex barn i åldrarna 4 till 18 år. Förhoppningen är att barnen ska ta över butiken i framtiden.

Men tills dess är det långt.

Nu ska det firas.

– Det hade egentligen räckt med nomineringen, vi tyckte det var stort nog. Men att vi nu vann är förstås otroligt roligt. Och hedrande, säger Linda.

Ester Festin, Hackås, kan inte nog beskriva hur bra hon tycker affären sköts av Linda och Magnus. "Affären här i Hackås fyller också en socialt viktig funktion. Här kan vi handla, fika, äta lunch och träffas", säger hon.

Linda Klasson Färdvall och Magnus Klasson tog i går kväll emot diplom och en check på 30 000 kronor av ÖP:s reporter Urban Råberg.