Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagd utredning överklagades – nu ställs tre män inför rätta för grov våldtäkt av flicka

Utredningen lades först ner men beslutet överklagades. I dag ställs tre unga män inför rätta misstänkta för att ha våldtagit en 14-årig flicka på en fest i Östersund.

Enligt åklagare Eva Lena Rimér har de tre männen som är i 20-årsåldern var för sig eller tillsammans i samförstånd våldfört sig på den 14-åriga flickan.

Händelsen ska ha utspelat sig på annandag jul 2014 under en fest i en lägenhet i Östersund. Flera ungdomar hade samlats och det förekom alkohol. Den unga flickan har i förhör beskrivit männen som våldsamma. Hon uppger att de knuffat och tryckt ner henne på en säng och haft sex med henne mot hennes vilja. De misstänkta männen förhördes av polisen dagen efter. Alla nekade till brott och ville inte kännas vid någon våldtäkt.

Trots att det säkrades DNA-bevisning lades utredningen ner efter ett tag. Åklagare Eva Lena Rimér har tidigare sagt till P4 Jämtland att hon lade ner utredningen eftersom det fanns flera män i lägenheten och att det inte gick att reda ut vem som var gärningsman. Men flickan överklagade beslutet och efter ett nytt åklagarbeslut togs fallet upp igen.

– Den frågan om själva proceduren tänker jag inte svara på så här före rättegången därför att jag tycker inte att det är det som är det viktigaste nu, säger Eva Lena Rimér när ÖP pratar med henne inför måndagens rättegång.

– Nu är det viktigaste vad vi verkligen har fått fram och att jag kommer att lägga fram de bevisen i rättegången. Vi fokuserar på det som är och sen kan vi ta en annan diskussion efteråt om det finns anledning till det, säger hon.

Den DNA-bevisning som säkrades inledningsvis analyserade aldrig. Men när utredningen togs upp igen visade provsvaret från nationellt forensiskt centrum (NFC) att kroppsvätskor och nagelskrap knyter de unga männen till flickan. Bedömningen är att alla har haft sex med henne.

Männen är åtalade för grov våldtäkt mot barn.

– Man har haft sexuellt umgänge som är jämförbart med samlag med en flicka som är under 15 år och man har använt våld, säger Eva Lena Rimér.

När rättegången började i Östersunds tingsrätt på måndagsmorgonen svarade ena mannens advokat att hans klient förnekar brott. De andra två att de förnekar gärningen. Eftersom det rör sig om ett sexualbrott och målsägande är under 15 år hålls resten av rättegången bakom stängda dörrar. Rättegången avslutas senare i veckan.

Tidigare rapportering: Tre män i Östersunds kommun misstänks för grov våldtäkt mot barn