Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningshotet vilar fortfarande över Västbygdens skola

På skolgården har mer än 40 barn samlats för att fotograferas.

– Det finns en hel hop politiker som inte vet att vi är så många. Vi mår jättedåligt av det här, säger Kajsa Hallberg, 12.

Några dagar före valet är oron stor på Västbygdens skola. För trots att kommunfullmäktige sagt sitt vilar nedläggningshotet fortfarande över skolan.

Om allianspartierna och Miljöpartiet får fortsatt förtroende att styra Krokoms kommun kan en sammanslagning av Västbygdens skola och Hovs skola i Alsen bli aktuell igen.

– Vi respekterar kommunfullmäktiges beslut. Men frågan måste ändå utredas igen. Föräldrarna till barnen på Hovs skola har ju begärt att få svar på en rad frågor, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

Hon lovar att inga förändringar kommer att ske under det här skolåret.

Miljöpartiets gruppledare Owen Laws är mer frispråkig.

– Skolor ska finnas för barnens skull, inte för vuxna och småpåvar. Och i Kluk och Alsen finns inte underlag för två fullvärdiga skolor. Det är ganska logiskt att vi vill ha kvar Hovs skola och lägga ned Västbygdens som är för liten och har stora investeringsbehov, säger han.

Oppositionsrådet Rolf Lilja (S) är rädd för att den nuvarande majoriteten inte ska respektera fullmäktiges beslut.

– Det är bedrövligt om man försöker riva upp beslutet, säger han.

De två centerpartisterna, Evert Jonsson och Helena Norlén, som gick emot partilinjen och därmed bidrog till att röstsiffrorna blev 23-22 i kommunfullmäktige finns inte med på partiets kommunlista inför söndagens val.

Karin Stenmark-Nässén har undervisat i Västbygdens skola i över 20 år.

– Det är en fruktansvärt jobbig situation och som lärare står man mittemellan. Man ligger vaken på nätterna och funderar. Och jag orkar inte med en omgång till. Det måste bli ett slut.

– Jag vet att föräldrar till och med slutat heja på varandra på grund av det här skolbråket mellan Västbygden och Alsen. Och det är barnen som kommer i kläm, säger Karin Stenmark-Nässén.

Västbygdens skola har nu 26 elever och på förskolan Pärlan som ligger på andra sidan skolgården är det 20 barn.

Vid stormötet på Kluksgården för ett år sedan uppmanade radioprofilen Kjell-Albin Abrahamsson, som kommer från bygden, föräldrarna att gå hem och göra barn för att rädda skolan.

– Många tog honom på orden. Under det här året föds nio barn i Västbygden. Och i helgen flyttade en familj från Östergötland med tre barn i förskoleåldern till Kluk, säger Jennie Gerhardsson som jobbar på förskolan.

Kajsa Hallberg, Emma Åsenlund och Linnea Leffler går i sjätte klass.

– Rör inte vår skola, säger de.