Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedräkning till Old Car Meeting

Nedräkningen har börjat. Även om inte årets Old Car Meeting i Hoting hålls förrän 29-31 augusti pågår redan förberedelserna för fullt. Den här gången handlar det dessutom om 10-årsjubileum.

– Ja, vi det blir ju lite extra då. Vi hoppas också att det här ska bli en nystart för klubben, säger Sven Sörlin, vice ordförande i motorklubben Mosquitos.

Redan är lottförsäljningen i full gång. När det är den årliga bilträffen i Hoting lottas det nämligen ut en välbehållen bil med några aktningsvärda år på nacken. Den här gången är det en vit Volvo Amazon -69.

– Den ska jag vinna. Gubben är född 1969 så det skulle ju passa väldigt bra, säger Birgitta Abrahamsson som passade på att köpa lotter när klubben slog ett slag för bilträffen under marknaden i Hoting.

I tältet hade Lottis Artiles laddat upp med en kartong full med lottblock. Sven Sörlin lovar alltså att årets jubileumsmeeting ska bli något alldeles extra.

– Det kommer att osa bränt gummi när Hoting läggs i gummirök. För självklart ska vi ha burnout competition, berättar han glatt.

Utställning av gamla bilar och Autumn Race är andra aktiviteter. Dessutom blir det mycket musik.

– Ingen bilträff utan rockabilly. Vi hade tur och lyckades boka John Lindbergs trio som spelar i Björnhallen på lördagen. På fredagen spelar Pepita Slappers. Vi är också glada att bygdens son Matti Norlin kommer hit också spelar blues under bilträffen.

Det som en gång började med ett raggargäng i Hoting har numera utvecklats till ett moget gäng som i dag även driver ungdomsgården i Hoting.

– Vi vill ju sona våra gamla synder och göra lite nytta i dag, resonerar Sven Sörlin med glimten i ögat.

Så här efteråt när preskriptionstiden gått ut bläddrar han glatt i de brokiga minnenas arkiv och berättar om när raggarna i Hoting en gång besökte Vilhelmina vid juletid.

– Det var när man börjat bränna julbocken i Gävle. Vi ville inte vara sämre och fick för oss att vi skulle hugga ner julgranen på torget i Vilhelmina. Vi hade med oss en motorsåg började avverkningen. Ett äldre par fick syn på oss och larmade polisen. De säkrade fotspår och när de fick fatt i oss ville de se våra skor. Den skyldige hade då kastat sina 46:or och krängt på sig ett par damstövlar som vi fick klippa loss när polisen åkt. Men gärningen erkändes till slut och vi betalade killens böter på 1 500 kronor.

En annan gång hamnade ett gäng bilburna motorungdomar från Hoting i ordentligt blåsväder i Norge.

– De råkade köra mot körriktningen mitt under ett 17:onde majtåg. De höll på att få bilen sönderslagen men lyckades ta sig hem, berättar Sven Sörlin.

Men som sagt, i dag är de forna raggarna mogna och ansvarstagande män som tycker att en stunds fika och att få träfras och umgås under stillsammare former är höjden av lycka.

– Visst var vi med om en hel del tokerier när det begav sig. Men det var då det.

Årets stora bilträff, som väntas locka besökare från stora delar av landet, hoppas Sven Sörlin alltså ska bli en nystart för klubben.

– Ja, vi har börjat få en hel del yngre medlemmar. Det kanske blir en ny våg så det är väl bäst att man vaktar julgranen i Vilhelmina ordentligt, skrattar den forne raggaren Sven Sörlin.