Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Negativ bild av landsbygden

De åsikter Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör, Clas Olsson, framför i SVT:s program "Rakt på" sliter isär Sverige.

Han uppmanar unga att flytta från landsbygden till större städer. Magnus Henrekson, chef för Institutet för näringslivsforskning, menar dessutom att det är ekologiskt bättre att avfolka landsbygden och i stället bygga ut storstadsregionerna.

Det är ett typiskt storstadsperspektiv att betrakta inlandet på det viset. Ett bidragsberoende område utan egentlig framtid, när det i själva verket är i inlandet som stora delar av Sveriges välfärd skapas.

Sverige har under lång tid dränerat inlandet på värdet av våra naturtillgångar och nu vill man också dränera oss på våra ungdomar.

Clas Olsson menar att industrialismen går mot sitt slut, och därför bör ungdomar flytta från landsbygden till storstäderna och där söka jobb inom tjänstesektorn i stället. Det är att göra det väldigt lätt för sig.

Tillverkningsindustrin står fortfarande för en stor del av svenska arbetsmarknaden med över en halv miljon arbetstillfällen och är en av basnäringarna i landet. Då är det viktigt att det finns unga utbildade personer som tar vid.

Den dag industrin inte längre får tillgång till arbetskraft flyttar man. Och i regel flyttar man utomlands.

Dessutom är tjänstesektorn en stor underleverantör till industrin med kringtjänster. Tjänstesektorn består till största del av outsourcade funktioner som tidigare utfördes, och fortfarande till stor del utförs, inom tillverkningsindustrin. Därför kommer en väsentlig del av tjänstesektorn med stor sannolikhet att vittra sönder och tyna bort om tillverkningsindustrin upphör i Sverige.

Ragunda kommun är ett exempel på där vi har och kommer att ha ett arbetskraftsbehov inom våra framgångsrika teknikföretag.

I vår kommun finns en lång och framgångsrik industritradition med företag som är världsledande inom sitt område. De företagen står för en stor del av sysselsättningen i kommunen.

Näringslivet och kommunen arbetar också tillsammans för att utveckla skolorna i området för att säkerställa kompetensförsörjningen till företagen. Både företag inom tillverkningsindustrin och elproduktion deltar i arbetet tillsammans med den kommunala gymnasieskolan för att klara den uppgiften.

Att då arbetsförmedlingens chef uppmanar unga att flytta härifrån måste vi se som ett direkt hot mot våra företag. Det kan knappast vara arbetsförmedlingens uppgift att bidra till att öka urbaniseringen med en överhängande risk att vi samtidigt förlorar arbetstillfällen i Sverige.

Uppenbarligen har Clas Ohlson svårt att se det uppdrag han har och svårt att se potentialen i hela Sverige. Han refererar till att vi inte skulle ha attraktionskraft. Det han gör är att fortsätta sprida den negativa bilden av landsbygden i stället för att se alla de fördelar och möjligheter barn och unga har som får privilegiet att växa upp i våra bygder.

För att öppna hans ögon och våga se på saker på ett annat sätt bjuder vi gärna honom på ett besök i vår verklighet.

Terese Bengard (S) kommunalråd i Ragunda

Anders Ljung, ordförande Fors Företagarförening och näringslivsrådet i Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel