Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej Sverige är inte ett otryggt land

Det är med tendensiös dramatik som Länstidningen ledarsida den 19 augusti svartmålar reglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Tord Andersson argumenterar i sin ledare för att anställningstryggheten är nedmonterad i Sverige. Beviset för detta är ett fall i Arbetsdomstolen där 61 vikariat på sex år ansågs vara okej enligt reglerna.

Annons

Men om man närskådar fallet kan man på goda grunder ifrågasätta ledarartikelns bevisföring.

Fallet har sitt ursprung i Piteå där en kommunal renhållningsarbetare sades upp på grund av arbetsbrist 1993 för att sedan omedelbart anställas på vikariat. Mellan åren 1993 och 1998 handlade det om minst 61 vikariat hos samma arbetsgivare. Fallet togs sedan upp i Arbetsdomstolen 2002 där det skulle avgöras om den kommunala arbetsgivaren brutit mot Lagen om anställningsskydd.

Arbetsdomstolen valde att fria arbetsgivaren med hänsyn till branschens omständigheter och den ojämna efterfrågan som förekommer.

Att exemplet är upprörande finns det inga tvivel om. Om det är vi alla överens. Problemet är att fallet inte går att relatera till de nuvarande reglerna på den svenska arbetsmarknaden. Händelserna inträffade nämligen innan de nuvarande reglerna om tidsbegränsade anställningar trädde i kraft 2007

Det är därför felaktigt att koppla fallet till införandet av allmän visstid. För där finns tidsgränser. För en allmän visstidsanställning handlar det om två år under en femårsperiod. Samma tidsgräns gäller även för vikariat. Undantaget är säsongsanställningar med sin naturliga tidsgräns när säsongen är över och används främst inom besöksnäringen.

Är Sverige det kalla land där tryggheten monterats ned? I den politiska debatten låter det ofta så. Men påståendet är långt ifrån sant. OECD ger Sverige högt betyg eftersom vårt anställningsskydd anses vara mycket starkt. Någon rekommendation om striktare regler för visstidsanställningar finns inte.

Visstidsanställningar är nämligen ett undantag på den svenska arbetsmarknaden där andelen visstidsanställda legat på samma nivå de senaste 15 åren. Anställningsformen finns för att företag ska kunna hantera en ojämn eller osäker efterfrågan.

Det är svårt att argumentera för ett Sverige med nedmonterad trygghet. De allra flesta är tillsvidareanställda vilket har blivit en norm på den svenska arbetsmarknaden. Anställningsformen efterfrågas idag av både arbetsgivare och anställda eftersom båda har ett intresse av att kunna planera sin framtid.

Läs LT:s ledare "61 vikariat på sex år - helt okej enligt svensk lag"

Läs svaret från LT:s ledarskribent: "ÖP:s ledarsida bagatelliserar otryggheten på arbetsmarknaden"