Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till flyktingbaracker– ja till permanentbostäder

Det blir troligen inga tillfälliga lösningar med moduler för att snabbt ordna bostäder till flyktingar i Östersund. I stället vill kommunen att permanenta att bostäder byggs.

De senaste månaderna har kommunledningen brottats med hur kommunen ska kunna infria sitt löfte att ta emot 80–100 flyktingar per år, samtidigt som det råder stor brist på bostäder. Flyktingmottagningen bedömer att det behövs cirka 40 lägenheter per år under de närmaste åren för att kommunen ska kunna uppfylla sina åtaganden. Integrationsservice har framfört att 20 lägenheter behövs under första halvåret i år, och att ytterligare 20 lägenheter behövs i höst.

Kommunen sitter i ett svårt läge, eftersom det tar tid att få fram nya bostäder. Det är ont om mark med färdiga detaljplaner, som gör att det möjligt att snabbt komma i gång att bygga.

Strax före jul fanns en idé om snabbt att kunna bygga tillfälliga flyktingbostäder med hjälp av modulsystem. Bland annat åkte en av kommunens tjänstemän till Lettland för att titta på ett sådant byggsystem tillsammans med Fältjägarens Fastigheters vd Daniel Kindberg. En idé som fortfarande lever, men där kommunen helst vill se permanenta lösningar.

– Tillfälliga byggnader känns inte bra. Det är bättre med hus med permanent standard, säger Bertil Åsén, förvaltningschef vid Teknisk förvaltning som fått i uppdrag att lämna förslag på lösningar till kommunstyrelsen.

Enligt Bertil Åsén krävs både tillgång till planlagd mark och en snabb produktionsmetod för att snabbt få fram ett tillräckligt antal lägenheter i nyproduktion. Dessutom behövs någon form av ekonomisk morot från det offentliga för att någon privat byggherre ska satsa på ett snabbt byggprojekt på egen mark. Men samtidigt måste lagen om offentlig upphandling följas, vilket gör att kommunen inte kan ge något enskilt företag fördelar.

– Vi vill att privata företag med egna tomter bygger och hyr ut till oss, men det står inga i kö som erbjuder sig, säger kommundirektör Bengt Marsh.

I Fjällmon har kommunen byggklar mark intill Storfjällsvägen, och en tanke är göra en upphandling där man låter anbudsgivarna tävla med pris där man bestämmer storleksintervall på lägenheter och sätter krav på vissa kvaliteter och när det ska vara färdigt.

– Men några särskilda bostäder för enbart flyktingar ska inte byggas, för vi ska inte ha något segregerat boende, säger Bengt Marsh.