Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till generellt Norge-avtal

Svar till Kerstin Weimer, ÖP 13 februari: För oss socialdemokrater är det självklart att vi som förtroendevalda i landstinget har ansvar för hela länets befolkning och att alla ska ha tillgång till en bra hälso- och sjukvård.

Vårt län är stort till ytan och avståndet till vårt enda sjukhus är långt för många. Visst vore det bra om vi slapp åka långt för att få vår vård. Det tycker vi alla.

För oss som är friska och bara ibland behöver besöka sjukhuset är problemet ändå inte så stort. Det är när vi måste åka ofta som det blir påfrestande.

Därför föreslår vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, att om sjukvården i Norge kan ta emot och ge vård åt patienter med upprepat behov av vård, en gång per månad eller tätare, så ska sådana vårdavtal snabbt upprättas för enskilda patienter från Funäsdalsområdet.

Vi säger dock nej till ett generellt vårdavtal med Norge för patienter från Funäsdalsområdet eftersom varken fördelarna eller alternativet motiverar kostnaden. Det är förhållandevis lite av specialiserad sjukvård som görs i Röros, alternativet skulle bli Tynset eller Trondheim, 14 respektive 22 mil från Funäsdalen.

Kostnaderna om 4,5–20 miljoner kan inte hämtas igen genom att stänga avdelningar eller minska personal på Östersunds sjukhus eftersom patienter från Funäsdalsområdet är spridda på alla avdelningar. Kerstin Weimer och övriga i borgerliga gruppen i landstinget har inte heller redovisat varifrån pengarna ska tas.

Vi socialdemokrater är inte beredda att dra ner på vården för övriga länsbor för att de som bor i Funäsdalsområdet ska få välja vård i Norge. För oss är det viktigt att valfrihet för några inte medför försämringar för andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel