Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till kommunal hundskatt

Annons

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) svarade:

"En eventuell hundskatt får hanteras av riksdagen. Vi kan naturligtvis jobba bättre i kommunen för fler skräpkorgar och hundtoaletter, men även att få hundägare att verkligen plocka upp efter sina hundar."

"När riksdagen upphävde lagen (1923:116) om hundskatt 1996 var Vänsterpartiet negativt och tyckte skatten skulle vara kvar. Lagändringen innebar att man tog bort möjligheten för kommunerna att ta ut hundskatt. Hundskatten inbringade 59 miljoner kronor för året 1993. Pengar användes i första hand för att delfinansiera djursjukhus, hundlatriner etc. Vi ser att kommunen måste ha en positiv dialog med hundägare för att se vad som behöver göras, skriver Jessika Svensson (V), partiets förstanamn på riksdagslistan.

Kommunalrådet Carina Asplund (C) säger så här:

"Jag kan inte lova att vi ska ta ut en ny skatt för att lösa detta problem. Det är något som vi måste lösa inom befintlig budget. Jag håller med om att det behövs flera hundtoaletter och skräpkorgar för att inte hundägare först ska plocka upp efter sin hund och sedan slänga påsen i naturen."

Sverigedemokraternas Peter Johanssons svarade:

Kan inte lova att införa hundskatt. Detta är i så fall en riksangelägenhet och inte kommunal. Men tycker du att vi bör införa en hundskatt så tycker jag att du skall skicka in en motion om detta så kan våra riksdagsmän och kvinnor ta del av detta. Vad det gäller att ha flera hundtoaletter och skräpkorgar däremot kan vi väl titta på om detta anses behövas. Där jag bor verkar det fungera bra med detta med hundskräpkorgar som du kallar det."

Övriga partier har ännu inte svarat på frågan.

Fler frågor hittar du på www.op.se/kandulova/. Där kan du även ställa din egen fråga till politikerna.

Mer från #kandulova:

Kan du lova bra bostäder till flyktingarna?

Micke "Mojo" Nilsson: Kan du lova höjd status för läraryrket?

Martin Johansson: Kan du lova att inte bygga ett kulturhus för 100 miljoner?

ÖFK-spelare kräver mer makt åt kvinnor

Kan du lova att singlar i Jämtland får det bättre?