Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till ny gruvdrift

Länsstyrelsen i Västerbotten bedömer att en ny gruvdrift i Stekenjokk kraftigt kan försvåra renskötseln i området.

Annons

Därför går man emot två kommunstyrelser och säger nej till att gruvan åter öppnas.
Kommunstyrelsen i Strömsund och Vilhelmina har tidigare uttalat sig för en nyöppning av gruvan som varit stängd sedan 1988, men länsstyrelsen i Västerbotten sätter alltså stopp med följande motivering:
"Stekenjokkområdet är utpekat som ett område av riksintresse både för rennäringen och för mineralutvinning. Länsstyrelsen har i sådana fall i uppgift att ta ställning till vilket riksintresse som ska ha företräde om verksamheterna inte kan bedrivas parallellt. Länsstyrelsen bedömer att en nyöppning av gruvan i Stekenjokk kraftigt kan försvåra renskötseln och då Stekenjokksområdet är ett av de absolut viktigaste områdena för rennäringen i länet anser Länsstyrelsen att Bergsstaten ska avslå Vilhelmina Mineral AB:s ansökan om bearbetningskoncession."
Gudrun Hansson (S), kommunalråd i Strömsund:
– Jag har inte läst länsstyrelsens utlåtande själv, men min spontana reaktion är att frågan är komplex med flera riksintressen att ta hänsyn till. Vi får väl se vad nästa steg blir, det beror om inte annat på hur gruvbolaget vill gå vidare. Men det är nog mycket möjligt att det hamnar på regeringens bord i slutändan.