Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till renstängslet

Med det nya planerade renstängslet mellan Grundsjön och Storsjön begår staten, länsstyrelsen, ett nytt övergrepp på Härjedalen och härjedalingarna, då vi har renbetesdomen, som fastslår att rennäringen inte har några rättigheter här nedanför renbetesfjällen.

Stängslet kränker de boendes integritet, näringar och äganderätt. Stängslet löser inte grundproblemen, utan skjuter bara över problemen på andra, som i en rättsstat borde ha rätt att få sina marker skyddade.

Som exempel kommer ett 50-tal privata fastigheter, 23 000 hektar, inom Långå, Messlingen och Särvsjön, att hamna väster och ovanför denna östliga dragning. 70 procent av markägarna är emot.

Grundproblemet för miljön i Härjedalen är att samebyarna har för mycket ren! Fjället är svart, vitmossa och lavar är rödlistade, borta. Gräs och löv räcker inte till. Då drar de ned i skogslandet efter mat, en naturlag.

Ingen vill ha stängslet. Länsstyrelsen, samebyarna, sametinget och samverkansgruppen har hastat fram frågan utan hänsyn och insyn för dem som drabbas.

Samtidigt visar stängselförslaget redan nu, att uppgörelsen med markägarna/samebyarna saknade analys, djup och kunskap och fortsätter att drabbar oskyldiga i hela Härjedalen. Vem kan lita på de parterna?

Länsstyrelsen skjuter fram samverkansgruppen. Den har ingen legitimitet, är en papperskonstruktion. Det är bara pengar de är ute efter. Vem betalar den? Jag fick inte titta på papper vid besöket på länsstyrelsen.

Hur mycket kostar det att få samverkansgruppen att godkänna ett stängsel som drabbar andra härjedalingar? Förhandlarna gick renägarnas och länsstyrelsens intressen rakt av.

Vad säger Naturvårdsverket, kommunen, Naturskyddsföreningen och andra organ med miljöansvar om det nya stängslet och denna motoriserade köttdjursuppfödning i denna härjade natur? Allt är subventionerat av skattepengar.

Här gäller inte rennäringslagen, avtal gäller. Även ornitologerna är anmärkningsvärt tysta, trots att det är i fjällkedjan örnhäckningarna oftast misslyckas. Jämför med åsikterna om Örndalen, där bland andra länsstyrelsen säger nej.

Lars Hermansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel