Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt på 15 järvar

Tre samebyar ansökte hos länsstyrelsen om skyddsjakt på 15 järvar. Länsstyrelsen gick med på fyra.

Det var Tåssåsens, Handölsdalens och Mittådalens samebyar som ansökte om skyddsjakt på 15 järvar för att freda renarna.

Länsstyrelsen säger nej och menar att det inte är nyttigt för arten om så många skulle skjutas. Däremot anser länsstyrelsen att det går att hitta de järvar som gör mest skadad.

Det leder oss till länsstyrelsens andra beslut, där myndigheten på eget bevåg tillåter skyddsjakt på fyra järvar inom Tåssåsens, Handölsdalens och Mittådalens samebyar.

Men skyddsjakten sker inte utan förbehåll.

Jakten gäller fyra järvar och länsstyrelsen startar varje jakttillfälle samt beslutar vilket djur som ska jagas. Det sker i samråd med samebyn. Men det krävs färska spår från en järv för att jakten ska inledas.

Enligt länsstyrelsen får skyddsjakten bedrivas från helikopter, men bara om pilot, skytt och bisittare har dokumenterad erfarenhet.

Andra motordrivna fordon får användas om jakten genomförs av Länsstyrelsens fältpersonal. Motorfordon, mest troligt skoter, får användas för inringning av järven, det vill säga att hitta dess ungefärliga plats.

Jakten får också bedrivas som spårningsjakt på skidor, snöskor eller med hjälp av passkyttar. Länsstyrelsen tillåter också hund, men högst två hundar får användas samtidigt. De får inte heller bytas ut under jaktdagen.

Fram till 15 januari 2014 pågår jakten.