Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till storskaligt vattenbruk

Debatten om fiskodlingar har på nytt blossat upp genom ett bra initiativ av ÖP. Som vanligt domineras förespråkarnas retorik mycket av teori och väldigt lite om hur det i praktiken ser ut.

De målar upp en bild som inte stämmer, titta på de norska fjordarna, titta på vår egen nordliga kustremsa och titta på de sjöar som tidigare utsatts för storskaliga fiskodlingar, så förstår man hur det i realiteten ser ut.

Fosforutsläpp, fiskbajs, antibiotika och parasiter är vanliga ord som förekommer när fiskodlingar nämns, och inte i någon positiv bemärkelse. Så sent som i tisdags kunde vi läsa i ÖP om hur en planerad odling på cirka 4 800 ton kommer släppa ut mer fosfor än ett stort pappersbruk.

Jag är övertygad om att de storskaliga fiskodlingarna är ett problem som kan komma att bli en av våra stora miljöutmaningar i Sverige, och i Norden som helhet, om vi inte agerar i tid. Så snart förespråkarna tar till orda så handlar det om hur framtidens odlingar skulle kunna se ut, men ytterst lite om dagens, vilket ter sig märkligt eftersom det ju faktiskt är det som kommer att vara i våra sjöar.

Jag har samma ståndpunkt som tidigare och säger tydligt nej till dessa storskaliga vattenbruk. Moderaterna i Östersund har dessutom årsmötesbeslut på att säga nej till storskaliga fiskodlingar i Storsjön.

Det ska även sägas att fiskeodlingar av rimliga storlekar kan ge ett bra tillskott till länet i form av matproduktion, samtliga odlingar ska inte dras över en kam, i synnerhet inte de små.

Jämtlands styrka är vår storslagna natur och friska vilda vatten, vi kan inte låta denna turistnäring och naturskatt gå förlorad i experimentella fiskodlingskassar.

Därför vill jag höja ett varningens finger här, menyn som vi får se må säga en sak, men det som kommer serveras är något helt annat. Att lämpa över denna miljöfråga som ju på sikt rör hela bygders framtida biotop på kommande generationer är katastrofalt.

Däremot vill jag också vara tydlig med att jag har en stark tro på framtidens vattenbruk där exempelvis musselodlingar kommer ingå som en del av utvecklingen.

Framtiden bär alltid på lösningar om vi stimulerar forsningen kring problemen och vågar ta itu med dem. Men i en värld där storskaliga fiskeodlingar fungerar bra och smärtfritt på våra ekosystem är vi inte ännu, långt ifrån.

Joel Nordkvist (M) kommunstyrelsen Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel