Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till uranbrytning

Två företag, kanadensiska Continental Precious Minerals, CPM, och australienbaserade Aura Energy, vill genomföra uranbrytning i Oviksbygden.

Kommunerna runt Storsjön har ett flertal gånger tydligt markerat att prospekteringen är meningslös. Det kommunala vetot kommer att användas för att stoppa brytningen.

Urangruvor skulle skövla en vacker, fjällnära kulturbygd som i stället behöver ha en långsiktigt hållbar utveckling av andra arbetstillfällen och företag, inte minst inom besöksnäring och livsmedelsproduktion. Den metod som bolagen vill använda, med biolakning, gigantiska dagbrott och krossning av alunskiffret, ger förfärliga miljökonsekvenser. Det visar inte minst exemplet Talvivaara i Finland, där miljökatastrofen fortfarande pågår. Gruvbolaget har gått i konkurs och skattebetalarna får ta ansvaret för en enorm miljöskuld i generationer framåt. En brytning skulle också hota grundvattnet, och Storsjön, länets viktigaste vattentäkt.

Motståndet mot gruvor i Oviksbygden är mycket starkt. Det vet bolagen. Trots detta meddelade CPM i februari att de förbereder en ansökan om bearbetningskoncession, för brytning av enorma bergmassor. Samtidigt fortsätter Aura Energy att provborra och har ansökt om förnyade undersökningstillstånd.

Bolagen kanske hoppas på en fiktiv värdeökning genom fortsatta undersökningar. Eller på att riksdagen ska avskaffa den kommunala vetorätten. Då glömmer de att motståndet är brett, över partigränserna. Och i överenskommelsen mellan regeringspartierna S och MP ingår att Sverige inte ska öppna upp för utvinning av uran, olja och gas. Ett mycket tydligt ställningstagande från regeringens sida.

Vi har sagt det förr, men behöver tydligen säga det igen. Det kommunala vetot kommer att användas för att stoppa brytning. Fortsatta undersökningar är därför meningslösa. Vi säger nej till uranbrytning i Oviksbygden!

Anna-Caren Sätherberg

riksdagsledamot (S)

Kalle Olsson

riksdagsledamot (S)

Therese Zetterman

kommunalråd (S) Berg

AnnSofie Andersson

kommunalråd (S) Östersund

Peter Bergman

kommunalråd (S) Åre

Rolf Lilja

oppositionsråd (S) Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel