Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till utbyggnad av Örndalen

Den planerade skid- och turistanläggningen Örndalen i Härjedalen har drabbats av ett rejält bakslag. Mark- och miljödomstolen upphäver länsstyrelsen beslut att ge en dispens från artskyddsförordningen.

Örndalen Exploatering AB som planerar att etablera en turistanläggning i Skorvdalen söder om Björnrike har fått sin dispens mot artskyddsförordningen upphävd.

Turistanläggningen skulle ligga centralt i ett kungsörnsrevir med tre örnbon och för att kunna bygga anläggningen så sökte och fick exploatören dispens frän länsstyrelsen i Jämtland vilka ansåg att utvecklingen av Härjedalen var viktigare än bevarandeintresset av kungsörnar i området.

Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening vilka ansåg att det saknades förutsättningar för att lämna en dispens eftersom exploateringsintresset i huvudsak var ett privat kommersiellt initiativ.

– Påverkan på örnar och örnrevir är sådan att en dispens krävs. En dispens kan lämnas om den är motiverad av "tvingande skäl som har ett överskuggande allmänintresse". Det är således endast allmänna intressen av stor betydelse som kan motivera att bevarandeintresset får vika, förklarar rådman Lars Nyberg i ett pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolen delar länsstyrelsens och sökandens bedömning att även om syftet med exploateringsföretaget i huvudsak är av privat kommersiell natur så ar det bieffekter i form av arbetstillfällen och ökad turism i Härjedalen. Då turism är en viktig basnäring i den aktuella regionen anser domstolen att ett exploateringsföretag av det aktuella slaget visserligen ska anses vara ett allmänintresse som kan ligga till grund för en dispensprövning men då det inte visats att allmänintresset har tillräckligt stor tyngd kommer domstolen fram till att dispensansökan ska avslås.

Domen kan överklagas till Mark- och övermiljödomstolen som dock måste meddela prövningstillstånd för att saken ska tas upp till en ny prövning.

Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen Explatering AB, säger att han är förvånad och besviken över domslutet.

– Jag förvånas över att de ser så annorlunda på bedömningen av allmänintresse. Det finns flera fall i andra länder där arbetstillfällen räknas som ett betydande allmänintresse, säger Svensson.

– Att arbetstillfällen värderas så annorlunda är märkligt, tycker Mats Svensson.

Han säger även att projektet kommer att rulla vidare men om det blir en överklagan kan han inte svara på under måndagen.

– Jag har suttit i ett styrelsemöte hela dagen och har inte hunnit läsa domen. Vi måste prata ihop oss om det här, säger Svensson.