Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, väljarna är inte rasister, säger politiker

Sverigedemokraterna är valets stora vinnare – också i länet med 11 procent av riksdagsrösterna. Betyder det att mer än var tionde länsbo är främlingsfientlig?
– Nej. Men många resonerar om hur det var förr, säger Peter Johansson, som minst tar plats i Östersunds fullmäktige.

Han och Anna-Caren Sätherberg (S), förstanamnet på Socialdemokraternas riksdagslista, erkänner bägge att de är mycket trötta dagen efter valet. Men deras analys av resultatet ligger ganska nära varandra.

– Klyftorna har ökat i samhället och många människor känner en oro som gör att de har valt SD. Jag har inte gjort någon analys ännu över varför inte Socialdemokraterna kunde ta emot dessa väljare, säger Anna-Caren Sätherberg.

Peter Johansson (SD) säger att han mött många väljare under valkampanjen som längtar tillbaka till gångna tider. Vad säger han om att 30 procent av Moderaternas väljare gick till SD? Lämnade Moderaterna fältet fritt till höger när de själva gick mot mitten?

– Min personliga tanke är att när Reinfeldt sa att vi skulle öppna våra hjärtan, då var det som att be folk om att öppna sina plånböcker. Det är klart att de kände oro. Men jag tror inte alls att någon i länet är främlingsfientlig, men man ser att samhället inte kommer tillbaka till hur det var. Det finns inte arbete och bostäder och äldrevården går på knäna.

Anna-Caren Sätherberg vill inte heller säga att 11 procent av länsväljarna är rasister.

– Det köper jag aldrig. När man bryter ned vad de säger, så kommer man fram till att de inte skulle ha röstat på SD om det hade funnits jobb. De närmaste fyra åren får vi se till att det finns jobb och bra skola, då kommer inte SD att öka.

Pär Jönsson (M), politiker i Östersund, kommenterar det faktum att så många som 30 procent av M:s väljare gick till SD på riksplanet:

– Jag tror inte att det stämmer, men jag tror att många som gick till SD är allmänborgerliga som tycker att vi inte har diskuterat invandringsfrågan tillräckligt. Fast jag tror inte att de ville ha den här utvecklingen, jag tror att det var en proteströst. De tänkte inte på att de röstade bort världens bästa finansminister, nu vaknar de upp till att SD är vågmästare.

Han tycker att alla partier borde ha pratat integration mer för att bevisa att SD:s enkla lösningar inte fungerar och för att ta upp ett ämne som uppenbarligen oroar 11 procent av länets väljare.

– Men så fort man problematiserar invandring utan att för den skull säga "go home" så har man löpt risken att kallas rasist.

– Vi har hittills intagit en fördummande attityd mot de invandringskritiska, men de växer ändå. SD har fått stå oemotsagda med sin felaktiga argumentation. Men jag blir förbannad när jag hör att folk skyller på Reinfeldt. Ingen har tagit fajten så hårt som han, men det är möjligt att han förlorade på det.

Tror du att Moderaterna går mer mot höger i och med hans avgång?

– Det är för tidigt att säga men partiet måste ta ny ställning i vissa frågor.