Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, vi ska inte glömma bort er

Det var inte första gången någon kryssade sig förbi listettan till Europaparlamentet, Alf Svensson (KD) seglade med sina kryss förbi toppkandidaten Ella Bohlin i valet 2009.

Men det är första gången någon kryssar sig förbi ettan då denna är en sittande parlamentariker. Den mest rafflande delen av personkryss-kalkylerandet som pågått under veckan har utan tvekan varit Centerpartiets.

Tre toppkandidater, sittande Kent Johansson, förre LRF-ungdomsordföranden Kristina Yngwe och så riksdagsledamoten Fredrick Federley, drog alla mängder av personkryss över hela landet.

I snitt kryssade ungefär hälften av centerväljarna. I Gävleborg fick Fredrick Federley flest kryss, liksom i Dalarna och i Norrbotten.

En storstadsregion var för toppkandidaterna, där Stockholms län stöttade Federley, Skåne län Yngwe och Västra Götaland Johansson.

I den presskonferens Federley ordnade under fredagsförmiddagen sa han att han också är särskilt glad över att han kom tvåa i Jämtland, efter den lokala centerordföranden som också kandiderade. ”Det här visar att partiet aldrig varit mer helt och samspelt än i dag” sa Federley.

Och statistiken stödjer uttalandet.

Allt snack och skriveri om att Centerpartiet trasas sönder av konflikter mellan stad och land kommer på skam. Fredrick Federley lyckades bli hela landets kandidat. Federley berättade vidare att Piratpartiet har hört av sig och vill lämna över material i pågående ärenden i parlamentet.

Som bekant får nu piraterna packa ihop i Bryssel.

Då är det viktigt att det finns andra människor som är beredda att kämpa mot övervakning och för frihet.

En annan sådan parlamentariker kan Max Andersson från Miljöpartiet komma att bli.

Vid sidan av den centerpartistiska krysskampen var det spännande att se vem som skulle få det tjugonde mandatet.

Var det Socialdemokraterna, som under valnatten beräknades få det, skulle det bli Miljöpartiet, eller var det måhända Centerpartiet som drog hem det?

”Vi har räknat ut att det ser ut som att det var med 453 rösters marginal. Vad kan man säga, mer än att det finns en poäng med att gå och rösta?” sa Max Andersson till Expressen, efter att det blev klart att han tar plats i EP ihop med Isabella Lövin, Peter Eriksson och Bodil Ceballos.

De har jobbat stenhårt i flera månader.

Vissa får packa ihop sina arbetsrum i parlamentet, medan andra får packa för att flytta dit.

–  Kommer du att glömma bort oss nu, Fredrick Federley?

–  Nej, risken är snarare att ni glömmer bort mig. Brukar det inte bli så, att vi skickar folk till parlamentet och sedan tänker vi inte mer på det förrän nästa val? Men jag tänker inte låta er glömma bort mig, svarar den nyvalda parlamentarikern.

Inte glömmas bort ska förstås gälla för alla tjugo parlamentariker.

Här kommer därför ett löfte: vi kommer att fortsätta granska EU-arbetet.