Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nelsons trasselstart inget hinder för svenskt guld

Det blev panikinledning för Sverige, då Lars Nelson på förstasträckan tappade skidan i herrarnas 4x10 kilometer. Men efter imponerande åkning tog Nelson igen och låg i ledning vid växlingen.

Till slut bevisade de svenska herrarna att en trasslig start inte kunde stå mellan dem och guldmedaljen.
Inledningen för det svenska herrstafettlaget var allt annat än den bästa. Bara några hundra meter efter starten tappade Lars Nelson ena skidan, och hamnade efter. Han kunde lyckligtvis köra ikapp, och efter cirka 3,3 kilometer låg Norge, Ryssland, Frankrike och Sverige längst fram i ett i övrigt väl samlat fält. Inför andra varvet hade ingen åkare stuckit ifrån och åkningen var avvaktande. Efter fem kilometer låg debutanten Lars Nelson – som av tv-kommentatorerna kallades "Lord Nelson" – efter en imponerande upphämtning i ledning.
När han växlade över till Daniel Richardsson på andra klassiska sträckan låg han fortfarande främst, med Finland hack i häl. Richardsson och finske Niskanen gick således ut nästan samtidigt.
Johan Olsson på tredjesträckan höll sig i ledning och hade efter cirka fem kilometer ökat avståndet till finske Lehtonen såpass mycket att han tryckte sig fram i ensamt majestät. En avgörande sträcka för Sverige. Ryske
När Marcus Hellner gick ut på sistasträckan låg Sverige fortsatt först, men ryske Legkov på tredje hade gått fram som en oxe och även gett Ryssland ett bra utgångsläge.
Guldkampen stod således mellan Sverige/Hellner och Ryssland/Vylegzhanin. Marcus Hellner gick jättefint och ryssen tappade, så redan med fem kilometer kvar kändes guldet rätt hemma med Hellner i klar ledning.
Till slut kom Hellner i mål med god marginal, han hann till och med plocka upp en flagga att höja på upploppet. Sverige försvarade guldet från Vancouver!
Ryssland tog silver och Frankrike brons.