Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nerida på väg mot Oaks-kvalet

Alla travtränare drömmer om hästen med det lilla extra.
Jan-Olof Johansson siktar just nu mot Oaks med Nerida.
– Det är jättekul att ha en häst som kan vara med i de stora insatsloppen, säger han.

Treåriga Nerida har bara gjort fem starter i karriären.

Men hon har redan visat sig förstå mycket av sporten.

Rekordet 13,4/1640a sprang hon vid E3-uttagningen i Färjestad. Det följdes av 13,7 över samma distans i E3 Consolation på Rommetravet.

Starka papper för ett treårigt sto, minst sagt.

– Jag har varit nöjd med henne i varje start och jag har aldrig behövt kräva något, egentligen. Vi vann på Hagmyren i andra starten på 18 blankt och det var helt okört, säger Jan-Olof Johansson, Östersundstränaren som är baserad i Ede strax utanför Hammerdal.

Efter tre starter stod korta E3 för dörren.

– Innan tordes jag inte säga något, men jag hoppades att hon skulle kunna gå en låg 14-tid där nere. Då skulle vi inte behöva skämma ut oss och komma toksist...

Ingen trodde på Nerida, som var spelad till 89 gånger insatsen i Färjestad. Trots det överträffade hon förväntningarna med att springa på 13,4 och knipa en sjätteplats i ett överpacat lopp. Därefter blev det en fjärdeplats på Romme.

– Jag blev väldigt glatt överraskad när hon tog det så pass bra och var egentligen ännu bättre tio dagar senare på Romme, säger Jan-Olof Johansson.

Efter några veckors vila spänner Jan-Olof och Nerida bågen igen. 15 september körs uttagningarna till Oaks på Solvalla och det är målet, givet att förberedelserna flyter på.

Oaks är det största loppet för treåriga ston och systerlopp till Kriteriet. I finalen tävlar ekipagen om 1,4 miljoner i förstapris.

– Det blir spännande. Jag känner lite extra för den här hästen också, eftersom hon varit hos mig sedan hon var sju månader gammal.

I fjol var Jan-Olof i ropet med en annan treåring. Robis Tova var Stall Mittnorrlands kort i Rikstravet.

– Från början sa jag att jag aldrig skulle vara med i Rikstravet. Det är inte min stil, jag håller till lite på sidan med de hästägare jag har.

Men när frågan kom från Jan Quicklund på Östersundstravet var det plötsligt inte lika självklart. Efter en överläggning hemma var svaret ett tydligt ja.

– Jag trodde verkligen inte att det skulle vara så stort intresse och att 96 delägare skulle vilja vara med och köpa tillbaka henne. Det är jättekul, nu hoppas vi bara att det går lite bättre framöver.

På fredag kväll får han dock inte vara med och köra vid Östersundstravets breddtävlingar.

Jan-Olof körde 212 lopp som kusk i fjol. Då är man enligt reglementet överkvalificerad.

– Ja, det känns lite konstigt. Jag har åkt runt på banorna i många år, kämpat åt mig en kundkrets och kör många amatörtränade hästar. Nu får jag inte vara med på breddtävlingarna. Men det har blivit en väckarklocka för mig att satsa mer på mina egna hästar framöver, säger Jan-Olof Johansson.