Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervös väntan på VM-omröstning

Åres kommunpolitiker håller tummarna inför kvällens omröstning. Ett nytt VM skulle innebära tillväxt och framtidstro. Men Leif Nord (M) håller ändå huvudet kallt.
– Vi kommer inte att gå under om vi inte får det, säger han.

Det blev inte bara ett lyckat världsmästerskap när Åre fick vara värd 2007. Det innebar även att investeringar värda över tre miljarder kronor, fler företag och invånare. Dessutom fick Åre stor uppmärksamhet internationellt sett.

Frågan är hur stor betydelse ett nytt VM kan innebära för Åre.

– Det betyder ganska mycket. Det innebär framtidstro och att man får ett gemensamt mål. Det kommer att bli lättare att få utveckling, säger kommunalrådet Leif Nord.

Han tror dock inte att det kommer att bli samma hysteriska byggboom som sist. Men ett nytt mästerskap kommer att kräva betydande investeringar. Till exempel vill FIS ha en tränings- och tävlingsbacke i Duved och samt ny lift i Åre. Dessutom finns planer på ett förbättrat tävlingsområde.

Vidare kan investeringsviljan i byn ta fart. Det finns många idéer och planer som VM kan få fart på, som tillexempel utvecklingen av kabinbaneområdet som Diös och Skistar skissat på.

Det är andra ansökningen som Åre lämnar in efter VM 2007. Förra gången vann schweiziska S:t Moriz som får stå som värd 2017. De hade ansökt tre gånger innan. Den här gången gäller det vem som ska få arrangera de alpina tävlingarna 2019.

Leif Nord befinner sig i Barcelona med den svenska delegationen. Presentationen gick bra och stämningen är på topp. Men italienska Cortina, som är den andra kandidaten, går inte att räkna ut.

– Det är nog ganska jämnt, tror kommunalrådet.

Om Åre vinner ska delegationen från Åre så klart fira på plats. Men det blir även en sammankomst i Åre, berättar Leif Nord.