Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervpärs när Sverige säkrade medalj

Festen fortsätter i Malmö. Två drömmål gav en ny seger – och Sverige har redan säkrat en medalj.

Mycket kan hända på ett år. Väldigt mycket kan också vara sig likt – som att Sverige och Ryssland möts i en semifinal i ett JVM.

Så var det för ett år sedan – och så var det under lördagen.

Och utgången blev densamma.

Sverige vann och är finalklart.

2012/13 hade Elias Lindholm och Filip Forsberg de svenska huvudrollerna när de gjorde var sitt mål och Sverige gick till slut vidare efter straffar den gången.

I Malmö Arena lördagen 4 januari 2014 klev den svenska NHL-duon fram på nytt.

Det var ett nytt genialiskt samarbete mellan Sveriges två största stjärnor som gav Sverige ledningen.

Den förre brynäsaren Elias Lindholm stod för det kyliga förspelet och den precisa passningen. Leksandsprodukten Filip Forsberg visade ingen barmhärtighet och pricksköt in semifinalens fösta mål med ett direktskott.

Då spelade det ingen roll att Rysslands målvakt hette Andrei Vasilevski och betraktas som turneringens bästa.

Det var otagbart.

Det var psykologiskt viktigt.

Och det gav Sverige ledningen med mindre än en minut kvar av första perioden.

Dessförrinnan hade den svenska starten varit lite tveksam.

Ryssland har turneringens bästa powerplay. Det visste Sverige och det hade både spelare och ledare pratat om.

Ändå blev Modo-bjässen Robert Häggs första byte ett boxplay efter att Jesper Pettersson fått sätta sig på botbänken i matchens första minut.

Juniorkronorna klarade att freda sig, men ryssarna skulle få fler chanser i numerärt överläge – och det skapade starka känslor i det svenska båset i den andra perioden.

Publiken buade intensivt och förbundskaptenen Rikard Grönborg både protesterade och gestikulerade vid två tillfällen då. Utvisningar tyckte domarna – horribla filmningar tyckte svenskarna.

Ryssarna föll väldigt lätt då.

När en fri Oskar Sundqvist satte 2–0 genom att lyfta pucken i nättaket i den tredje perioden hade Sverige ena foten i finalen.

Hockeytalangerna från öst reducerade visserligen och det var en nervpärs under sista minuten – men Ryssland föll tungt till slut.