Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NHL-draftade Själin tillbaka i ÖIK

Pontus Själin, som i somras draftades av Minnesota Wild i NHL, är tillbaka i ÖIK-dressen redan vid onsdagens tidiga seriefinal hemma mot Sundsvall.

Östersunds IK har plötsligt fått problem på halsen inför matchen. Fyra spelare saknas från ursprungstruppen.

Pierre Larsson (slutat) och Simon Bergsten (gått till Brunflo) har nyligen hoppat av laget på grund av för lite speltid, medan Olle Fridell och Kenny Källström är skadade.

– Eftersom vi i nuläget bara har fem backar väljer vi att låna in Pontus Själin och plockar tillbaka Simon Bergsten, berättar tränaren Markus Åkerblom.

18-årige Själin – som är son till assisterande tränaren Jörgen Själin – lämnade ÖIK i fjol för Leksands lag i J20 superelit. Där har han spelat elva matcher och gjort sju poäng.

– Spännande och kul, både för honom och för oss. Han får gå in i hetluften direkt, annars är det ingen mening att ta hit honom. Han kommer att gå in och ta Kennys plats, säger tränaren Markus Åkerblom i ett pressmeddelande.

ÖIK kommer till match med en mindre lyckad insats mot Piteå (2–6) i ryggen.

– Skönt att direkt få en chans till revansch för debaclet mot Piteå. Jättespännande att få ännu en värdemätare var vi står, säger Åkerblom.

Hur missnöjd är du efter förlusten?

– Inte så mycket. Små saker avgjorde. Vi gjorde misstag som blir dyrköpta i såna matcher. Vi måste lära oss att vara noggranna och mentalt förberedda. Den här matchen avgjorde i pausen mellan första och anda perioden. Något hände med oss eftersom Piteå gjorde två snabba mål.

Play off-rutinerade Piteå är dock bra och ännu bättre just nu är Sundsvall. Medelpadingarna har gått fram som en ångvält och vunnit alla åtta matcher.

– Jag gissar att Sundsvall, Tingsryd och Troja/Ljungby är Sveriges tre bästa division 1-lag. Sundsvall har spelare med erfarenhet från Tre Kronor, från landslaget, från proffslivet och från elitserien. Dessutom en spelarbudget som är dubbelt så stor som vår.

– Om vi ska gå upp i allsvenskan är det något av de här lagen vi måste vinna mot

Hur mycket påverkar ni av avhoppen?

– Inget alls. Annars hade vi inte släppt dem. Däremot är Kennys skada kännbar.

Sundsvall kommer till match med smeknamnet "Ångvälten". Man får det efter att ha vunnit alla de åtta första matcherna.

Assisterande tränaren Stefan Lindqvist är mycket nöjd med seriestarten.

– Ändå har vi fått kriga rätt bra för våra segrar. Tycker att lagen är lite bättre än förväntat i år.

Sundsvalls satsning är tydlig: det är allsvenskan som gäller. Därför har man också värvat spelare som Mathias Månsson (tidigare Tre Kronor) och målvakten Magnus Åkerlund (Timrå).

– Jag kan tycka att vi är bättre än i fjol. Vi har ett annat djup i laget, men även spelare som har varit med på en nivå där vi förhoppningsvis kommer att vara i vår.

Poängligan:

12 poäng: 1) Marcus Sandström, Kalix och Johan Skiöld, Östersund.

11 poäng: Anton Grenholm, Örnsköldsvik och Johan Pettersson, Kalix.

10 poäng: Daniel Olofsson, Joakim Högberg och Magnus Isaksson, Piteå.

Målvaktsligan:

1. Isak Edman, Sollefteå 94.5 i räddningsprocent.

2. Filip Algeman, Kalix 94.29.

3. Johan Berge, Östersund 93.84.

4. Tobias Sandberg, Kalix 93.75.

5. Anders Johnson, Örnsköldsvik 92.35.