Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni ger med ena handen och tar med den andra

Att ge med ena handen och ta med den andra verkar vara Socialdemokraternas paroll! I det här fallet handlar det om att ta bort 100 arbetstillfällen i stadskärnan och få cirka 140 nya arbetstillfällen i Lillänge.

Det som inte ännu framkommit är att det även kommer att bli en omfördelning av handeln i Lillänge, Odenskog och Bangårdsgatan. Den befintliga handeln som får minskad omsättning kommer givetvis att skära ner på personal. Det är stor risk att det blir ett nollsummespel när det gäller antalet arbetstillfällen, vad har vi då vunnit?

Ökade skatteintäkter torde inte på långa vägar uppväga kostnaderna för att flytta Mosippans förskola och göra trafiklösningar för två nya köpcentrum vid betongstationen och skogstomten. Skattebetalarna får stå för kalaset.

När det gäller skatteeffekterna är det så att den småskaliga handeln i stadskärnan till mycket stor del drivs av lokala företagare som skattar och investerar i kommunen. Den volymhandel som nu ska etablera sig i Lillänge, skattar inte i Östersunds kommun, inte heller i länet och till vissa delar inte ens i Sverige.

Den utredning ni lutar er mot visar att stadskärnan kommer att tappa cirka 110 miljoner kronor i omsättning med 100 färre arbetstillfällen som följd, och att stadskärnan kommer att återhämta sig efter två–fyra år.

De erfarenheter vi inom köpmannaföreningen skaffat oss, genom kontakter över hela landet, visar på att en mängd andra städer fått ett tufft uppvaknande med en utarmad stadskärna som följd av en allt för tillåtande utveckling av externhandeln.

Det krävs stora ekonomiska resurser och tar mycket lång tid om det ens går att reparera. Sundsvall och Borlänge är ett par sådana exempel (Borlänge har endast 500 meter mellan stadskärnan och det externa köpområdet).

För oss handlare är det också viktigt att Östersund utvecklas. Vi förespråkar en balanserad utbyggnad av handeln i Östersund. Stadskärnan och Lillänge ska utvecklas hand i hand med en koppling till vårt köpunderlag som trots allt är begränsat.

En blandning av småskalig handel, volymhandel och ett stort utbud av mat, dryck boende och upplevelser är en förutsättning för att Östersund även i fortsättningen skall attrahera och locka besökare. Låt pågående byggnationer mellan Jula och nya Ica Kvantum färdigställas och hyras ut innan nya handelsområden påbörjas!

Det ni förespråkar handlar, som vi ser det, inte om ett ansvarstagande för hela kommunens bästa utan om kortsiktiga politiska troféer som kommer att få ödesdigra konsekvenser för den småskaliga handeln i Östersund.

Trenden går från stora köpcentrum till koncentration av handel och service i bostadsnära lägen. Frågan är om Östersund, som Socialdemokraterna vill, ska gå sist in i det gamla eller som vi tycker, våga ta ut en egen riktning och vara bland de första in i det nya?

Lennart Ögren, handlare i centrum och Lillänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel