Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni har inte lyssnat på oss handlare, S!

Annons

Svar på "Ge tydliga besked om handeln"; Åsikter 14 maj.

debatt Vi tror att vi talar för samtliga företagare i Östersund när vi håller med om att tydliga och snabba besked är viktiga för Östersunds framtid då det i hög grad påverkar företagens verksamheter.

I det här fallet anser vi att Socialdemokraterna, med Ann-Sofie Andersson och dig, Mona Modin Tjulin, i spetsen, själva bäddat för denna långdragna historia.

Du menar att fakta, omvärldsbevakning, ideologi, pragmatism och samtal med invånarna ska leda fram till klara besked till investerare. Med oss handlare har ni inte kontaktat förrän vi själva reagerade.

Vi har hela tiden uttryckt vår ståndpunkt; bygg klart det som är beslutat innan nya områden tillåts, och låt utvecklingen av stadskärnan gå hand i hand med utvecklingen av Lillänge.

Av våra kunder har 5 600 genom namnunderskrifter uttryckt ett klart besked. Av kommuninvånarna uttrycker 62 procent att de vill avvakta färdigställandet av det redan beslutade området mellan Jula och nya Ica Kvantum. Det är klara besked.

Men inte har ni lyssnat, i stället har ni kört ert eget race. Du, Mona Modin Tjulin, har till och med haft mage att ringa till politiska motståndare för att försöka diktera hur de ska rösta för att ett riskkapitalbolag ska få göra ett kortsiktigt nedslag.

De nya handelsområdena kommer att behöva en omsättning på cirka 300 miljoner kronor om året. Enligt kommunens egen utredning beräknas cirka 110 miljoner tas från centrumhandeln där också minst 100 arbetstillfällen väntas försvinna.

Detta kommer förmodligen att resultera i att ett 30-tal butiker tvingas slå igen. Var ska de övriga nästan 200 miljonerna komma från?

Folk kommer inte att sluta åka till Sundsvall och Birsta för att handla, vi kan därför inte räkna med att utflödet av pengar kommer att stoppas.

Vi har ett scenario framför oss med utarmning av butiker i centrum till ett netto av cirka 40 arbetstillfällen. Detta kan lika gärna bli ett nollsummespel, då man i den beräkningen inte tagit med de butiker i kransområdena som kommer att drabbas.

Det är helt orimligt! Detaljhandelns branschtidning Market skriver 14 maj om att externhandelns byggfest är över. Flera detaljhandelsexperter hävdar att marknaden är mättad och att många planerade byggen aldrig kommer att bli av.

Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, alltså majoriteten av alla partier, har hela tiden haft en ansvarfull och klok inställning i frågan.

Det hedrar de C-politiker som i sista stund förstod vilka dramatiska effekter en kraftig expandering i Lillänge skulle innebära och därför begärde en återremittering av ärendet. Det är många som har lyssnat till sina väljare.

Hade S från början hanterat denna fråga mer öppet och haft en dialog med oss handlare, och invånarna i Östersund, är vi övertygade om att ni politiker betydligt snabbare kunnat fatta beslut och ge investerarna ett tydligt besked.

Styrelsen Östersund Handel

Annette Lindow, Christopher Landström, Malin Savehed, Lennart Ögren, Paulo Mukooza, Emma Emtehed

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel