Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nicklas Bäckström dopad

Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov. Det bekräftas av SOK.

Björn Folin, presschef på Sveriges olympiska kommitté SOK, bekräftar för TT att Bäckström inte spelat finalen på grund av en allergimedicin han har ätit.

– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin.

Det spekuleras i att medicinen i fråga kan vara Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

Enligt expressen.se säger Folin att straffet är personligt och att det troligtvis inte kommer att få några konsekvenser för laget.

Mårts kommenterar Bäckström-fallet på presskonferensen. Han tycker att Internationella olympiska kommittén IOK borde ha lämnat besked tidigare:
– Man borde få det 24 timmar före. Så här gör man bara inte, säger han.
Enligt Mårts ska Bäckström ha testats i samband med kvartsfinalen mot Slovenien och inte som tidigare angetts i samband med semifinalen mot Finland.

Enligt Mårts gav det internationella ishockeyförbundet IIHF Bäckström klartecken att spela finalen, vilket inte godtogs av IOK.

Mårts kommenterar Bäckström-fallet på presskonferensen. Han tycker att Internationella olympiska kommittén IOK borde ha lämnat besked tidigare:
– Om man tar ett dopningsprov så ska man få besked senast 24 timmar efter. Så här gör man bara inte, säger han.
Enligt Mårts ska Bäckström ha testats i samband med kvartsfinalen mot Slovenien och inte som tidigare angetts i samband med semifinalen mot Finland.

Bäckström om provet:
– Jag har absolut inget att dölja. Jag har tagit det här i flera år. Jag har inte gjort något annorlunda än de senaste sju åren. Jag har spelat i landslaget och aldrig varit med om det här tidigare.
Bäckström får stöd av Mark Aubry, IIHF:s medicinske chef.
– Det är ingen dopning i det här fallet. Han är ett oskyldigt offer, säger Aubry.

Bäckström följde matchen i OS-byn:
– Jag har varit här i två veckor nu, det har varit fantastiska veckor. Och jag skulle spela min största match någonsin. Jag fick reda på det här två och en halv timme före. Det har inte gått till på rätt sätt, säger Bäckström som kämpar mot tårarna.

Aubry, Internationella ishockeyförbundets medicinske ansvarige, igen:
– Om B-provet är positivt kommer fallet att lämnas över till Internationella ishockeyförbundet. Jag kan inte föregå beslutet i disciplinkommittén. Men jag anser att det inte finns något uppsåt för dopning. Vi kommer att kämpa för hans sak.

Waldebäck igen:
– Det här är en liten molekyl som har väldigt kort halveringstid. Den har peakat precis när han testats. Det är som att köra 121 kilometer i timmen på en 120-väg, säger han.
– Det här handlar inte så mycket om dopning.
– Här har vi några beslutsfattare som har valt att stänga av spelaren. I Vancouver räckte det med en varning. Jag vet inte varför man valde avstängning nu.

Gränsvärdet för pseudoefedrin ligger på 150 milligram per liter blod. Bäckström hade 190, enligt Aubry.

Landslagschefen Tommy Boustedt är starkt kritisk till IOK:s hantering av fallet.
– Tajmingen är bedrövlig. De gjorde testet i onsdags och normalt får du besked inom 48 timmar, och det skulle ha varit i fredags.
Boustedt ringde och meddelade att Bäckström inte skulle kunna spela bara cirka 30 minuter före match.
– Jag tror att det var ett politiskt beslut, de väntade tills det skulle ha stor påverkan. De ville visa hela världen att det tar itu med dopning och ville ha ett exempel på att de jagar fuskare, men Nicklas är ingen fuskare, säger han.

Waldebäck säger att han tillåtit medicineringen:
– Jag har sagt till Nicklas att han kan ta en tablett eftersom det inte skulle göra någon skillnad, annars hade jag ju inte sagt det. Men vid testet var värdet för högt.


Vem bär ansvaret för att hålla koll på det här?

– Det är en jättebra fråga. Det är väl egentligen jag men jag skulle säga att han kunde ta en tablett i morgon också.

Texten uppdateras

Fakta: Ishockeydopning i OS och VM
+ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.

+ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.

+ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.

+ Corey Millen blev avstängd från internationellt spel i 18 månader sedan han testat positivt för testosteron i samband med ishockey-VM i Sverige 1989. Det enda som hände i resultatväg var att USA:s 4–5-förlust mot Tjeckoslovakien i gruppspelet ändrades till 0–5.

+ I lördags lördagen offentliggjordes att den lettiske spelaren Vitalijs Pavlovs dopningstest innehållit spår av methylhexaneamine och tvingades lämna OS-byn och lämna tillbaka sitt OS-diplom. Däremot straffades inte Lettland på något vis.

Källor: TT och Los Angeles Times.