Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils Högstedt

Nils ”Nisse” Högstedt, Tynderö, Medelpad, har avlidit i en ålder av 79 år. Hans närmaste är makan Eva och barnen Märta, Lennart och Jonas med familjer.

Annons

Nisse Högstedt var bonde, entreprenör och organisationsmänniska. Han var ordförande i LRF:s provinsförbund i Medelpad på sin tid och var en av de verkligt aktiva aktörerna när NNP bildades. Han var också en stark kraft i skogsägarerörelsen, först i Medelpads skogsägareförening och senare som styrelseledamot i Norrskog.

Studieförbundet Vuxenskolan hade honom som distriktsordförande i många år. Idérikedomen och förmågan att göra verklighet av planerna förde honom också till styrelseposition i Hushållningssällskapet, där han speciellt drev på om fiskodlingen i Njurunda som, utvecklades till en både biologiskt viktig och ekonomiskt lönsam anläggning. I hemsocknen Tynderö var han en symbol för jordbruks- och fiskarebygden som drivande kraft i Bygdegårdsföreningen och som mångårig ordförande i Åstö fiskaremuseinämnd.

En bedrift, med anknytning till hans ungdomsjobb som smörgåsnisse på Knaust i Sundsvall, var skapandet av restaurang Holmö Brygga. Restaurangen drevs av familjen med den gamle grisbonden och potatisodlaren som källarmästare.

Det finns mängder av episoder att förtälja om denne eldsjäl. En viktig händelse var att han tillsammans med grannen Fredrik Eriksson, återfann den handling som visade att drottning Kristina efter en förlisning utanför Tynderökusten räddades undan drunkningsdöden av fiskande bönder. Drottningen visade sin tacksamhet genom att ge Avabönderna rätt till laxfiske i kronans vatten utanför Åstön. Drottningbrevet tvingade också sentida befälhavare i området att låta Avabönderna fiska inom militärt skyddsområde.

Nisse Högstedt var också en av första potatisodlarna i regionen som införde ”självplock” i sina land, detta i kombination med servering av hustru Evas laxmackor från en flakvagn. Han byggde om gårdens ladugård till svinhus och uppförde senare ett större grishus som en av traktens första ”KR-bönder”. Detta trots att han hade den ”magraste och stenigaste åkermarken av alla landets LRF-ordföranden”, som dåvarande regionombudsmannen Ivar Edström i Ammer så träffsäkert formulerade verkligheten.

Sin Blekingebördiga hustru Eva träffade han under rekryttiden vid Flottan i Karlskrona. Nisse var med i en teatergrupp och Eva fanns på publikplats. Han skulle demonstrera hur en teaterkyss skulle exekveras. Det gjorde han så känslosamt att föremålet för hans kyssövning föll pladask och blev ”bondkäring” på Tynderö.

En profil av sällan skådat slag och en för sin hembygd och regionen mycket viktig person är borta och de anhörigas sorg delas av en stor vänkrets.