Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson och Falk på pallen i Lahtis – men Falla drygade ut ledningen i sprintcupen

Det blev dubbelt svenskt på pallen i världscupsprinten i finska Lahtis.
Stina Nilsson och Hanna Falk blev tvåa respektive trea, men ingen orkade rå på Maiken Caspersen Falla.
Norskan vann och drygade samtidigt ut ledningen i sprintcupen.

Tre svenskor fanns med bland de sex startande i finalen efter en del dramatik på vägen dit. Framför allt ramlade det stora hemmahoppet Krista Pärmäkoski i den sista kurvan i sin kvartsfinal där även Stina Nilsson åkte.

Nilsson, som jagar totalsegern i sprintcupen, låg åtta poäng bakom Maiken Caspersen Falla inför lördagens tävling. Efter att ha fått se sig besegrad på nytt ökade avståndet till 28 poäng, med totalt 150 poäng kvar att köra om.

Det var Nilsson och Falla som hade kommandot i finalen, men norskan var aldrig riktigt hotad på upploppet. Hanna Falk gick i mål som trea.

SVT:s expert Mathias Fredriksson tyckte att den svenska stjärnan såg trött ut.

Stoppades från OS – nytt bakslag i Lahtis för Jönsson som försvann i kvalet: "En väckarklocka"

– Jag tror faktiskt att Stina är nöjd med att vara tvåa. Hennes åkning såg inte ut som den har gjort tidigare och jag tror att hon var lite sliten. Hon hamnade fel i många situationer och tekniken satt inte. Hon har inte alls varit i den balans som vi sett hittills under vintern, säger han och fortsätter:

– Vi är vana vid att se Stina mer säker på skidorna. Det såg nästan lite vingligt ut. Hon ville mycket i dag, men hade inte riktigt kroppen med sig. Och eftersom hon tog medalj i tremilen på OS för en knapp vecka sedan är det inte konstigt. Överlag var det en otroligt bra svensk insats där våra två stora sprintstjärnor Stina och Hanna levererade, säger Fredriksson.

På herrsidan försvann de flesta svenska åkarna redan i kvalet. Anton Persson och Karl-Johan Westberg var de enda som tog sig vidare och Westberg blev bäste svensk på åttonde plats. Italienaren Federico Pellegrino vann före ryssen Gleb Retivjich. Norske stjärnan Johannes Kläbo blev trea och säkrade därmed sprintcuptiteln.

RESULTAT

Sprintfinal, damer.

1. Maiken Caspersen Falla, Norge, 2.54,83

2. Stina Nilsson, Sverige, (+0,36)

3. Hanna Falk, Sverige, (+0,78)

4. Sandra Ringwald, Tyskland, (+0,88)

5. Ida Ingemarsdotter, Sverige, (+1,83)

6. Laurien van der Graaff, Schweiz, (+3,02)