Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nina Björk lockade storpublik

– Tro dem inte när de säger att ännu mer mänskligt liv bör vara till salu och att drömmen om en rättvis värld är omöjlig! Vi är många som vill något helt annat!

Så avslutade på torsdagen Nina Björk sin föreläsning om sin senaste bok inför en överfull hörsal på Campus.

Folk satt på golvet och på inburna stolar för att få höra henne göra slarvsylta av det kapitalistiska systemet, dess vinstkrav och jakt på ständigt ökande tillväxt.

– Precis överallt möts vi av uppmaningar att köpa och konsumera, det är propaganda på samma sätt som i det forna östblocket, utan att jag på något sätt önskar just det tillbaka.

– När jag fäller upp brickan vid tågstolen möts jag av uppmaningar att köpa. Och det obehagliga är att företagen försöker kanalisera vår längtan efter mänsklighet och kärlek till konsumtion.

– Varorna laddas med mänskliga egenskaper och man profiterar på värden som egentligen bara kan existera mellan människor.

Nina Björk noterade att om vuxna delar ut godishögar till barn brukar barnen vara väldig noga med att alla ska ha lika mycket. Men bland vuxna premierar vi numera entreprenörerna som försöker sko sig så mycket som möjligt.

Norrländska litteratursällskapet kunde således räkna in ytterligare en fullträff med sitt 13:e möte i serien "Sätt litteraturen på Jämtlandskartan", där Björk valde att sätta en nål vid Olden, där släkten har kvar ett fritidshus.

Innan dess berättade Theres K Agdler om sitt första möte med Björks debutbok "Under det rosa täcket" och läste även ur sin roman "Valår".