Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nina Fållbäck Svensson har fått nytt jobb

Nina Fållbäck Svensson slutar som hälso- och sjukvårdsdirektör och lämnar Region Jämtland Härjedalen. Hon har fått ett nytt jobb som förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland.

Annons

Nina Fållbäck Svensson, 57, har arbetat i sex år inom Jämtlands läns landsting och Region Jämtland Härjedalen. Hon är i dag hälso- och sjukvårdschef och under perioden 2009-2014 var hon även biträdande landstingsdirektör.

Hon efterträder Margareta Berglund Rödén som förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland och hon tillträder sin tjänst 16 november.

– Det känns jättespännande. Jag tycker att jag har haft en bra tid i Jämtlands läns landsting och Region Jämtland Härjedalen och jag kommer att sakna alla underbara människor. Samtidigt ser jag fram emot det nya, säger Nina Fållbäck Svensson.

Även Västernorrlands läns landsting har ett stort ekonomiskt underskott och omfattande förändringar väntar även där. I specialistvården ingår sjukhusen i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå och innan Nina Fållbäck Svensson börjar finns troligen ett politiskt beslut om neddragningar på flera håll och det blir hennes uppgift att se till att de genomförs.

Redan i somras blev hon tillfrågad om hon var intresserad av chefsjobbet i Västernorrland, men avvaktade med besked. Vid 22-tiden i torsdags fick hon ett samtal från landstingsdirektören Anders L Johansson, som erbjöd henne tjänsten och då tackade hon ja. Just nu pågår stora förändringar av organisationen i Region JH och Nina Fållbäck Svensson beskriver det som ett bra läge att byta jobb.

Region JH och Landstinget Västernorrland planerar att öka samarbetet kring specialistsjukvården i framtiden och i det struktureringsarbetet kommer Nina Fållbäck Svensson att ha en central position.

– Jag tror att det kommer att underlätta samarbetet. Jag känner verksamheten i Jämtlands län väl och jag ser stora möjligheter. Vi kan säkert hitta områden där vi kan samarbeta.

Hon kommer att ha kvar bostaden i Östersund, men behöver en övernattningslägenhet i Härnösand där kontoret finns. Det nya uppdraget är minst ett steg uppåt i karriären och det kommer även att märkas på lönen som stiger från dagens 82 000 kronor i månaden till 105 000.

– Det är en bra löneförhöjning och jag kommer att ha råd att hyra en lägenhet. Jag såg också i regeringens budgetproposition att jag ska få betala mer i skatt och det är jag glad för, säger hon.

Nina Fållbäck Svensson var fram till 2006 politiskt aktiv i Vänsterpartiet och hon var gruppledare för Vänstern i Jämtlands läns landstingsfullmäktige. Hon lämnade politiken när hon började arbeta på Folkhälsoinstitutet.

När hon 2009 fick jobbet som landstingets näst högsta tjänsteman gick de borgerliga oppositionspolitikerna i taket.

Den politiska landstingsledningen bemötte kritiken med att Nina Fållbäck Svensson fått tjänsten som biträdande landstingsdirektör på grund av sitt kunnande och sin kompetens. Den politiska bakgrunden hade inget med tillsättningen att göra.

2014 utsågs Nina Fållbäck Svensson till hälso- och sjukvårdsdirektör i samband med omvandlingen av landstinget till region.