Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio poliser i länet skulle ha avväpnats

I fjol skulle nio poliser i Jämtlands län ha blivit av med sina personliga tjänstevapen, för att de inte uppfyllde skjutvapenkraven. Men så skedde inte.

Det här framgår av den sammanställning som Rikspolisstyrelsen gjort av redovisningar från landets alla polismyndigheter, Rikskriminalpolisen, och polisutbildningarna i Stockholm, Umeå och Växjö.

För att ha rätt till skjutvapen i tjänsten ska poliser dels vid prov skjuta tillräckligt bra och säkert, dels får det inte ha gått längre tid än 18 månader sedan det godkända kompetensprovet.

De poliser som inte uppfyller de här kraven ska lämna in sitt skjutvapen.

Vid redovisningstillfället i fjol var det två poliser i länet som inte hade klarat skjutprovet, och för sju poliser hade det gått längre tid än 18 månader sedan de dokumenterade att de uppfyller skjutkraven. Men alla nio hade fortfarande vapnen kvar.

Polismyndigheten i Jämtlands län har förklarat för Rikspolisstyrelsen att tidsgränsen löpte ut för en del av poliserna för att det saknades ammunition.

I nuläget är det tre poliser som riskerar att bli avväpnade 2 mars nästa år, om de inte för dess klarar skjutproven.

Rikspolisens bedömning, som den uttrycks i rapporten, är att polisens vapenhantering över lag är god.

Nästan samtliga polismyndigheter, Rikskrim, och polisutbildningarna har tagit igen vapnen från dem som inte klarar i kraven.

Förutom länets polismyndighet är det bara polismyndigheten i Västernorrland som låtit poliser som förlorat vapenrätten behålla skjutvapen.

I Västernorrland var det tio poliser som vid rapporttillfället misslyckats med skjutprovet, och hela 62 poliser hade länge tid än 18 månader sedan senast godkända skjutprov.