Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nior kollade in sin framtid

I går höll Jämtlands gymnasium öppet hus. För niondeklassare från hela länet visades de olika programmen upp inför stundande gymnasieval.

Drygt 800 elever från grundskolan besökte gymnasieskolan i går, för att få en bild av vad det innebär att läsa på de olika programmen. I början av februari ska de som går årskurs nio ha gjort sitt val till gymnasiet.

På Fyrvalla fick nyfikna elever bland annat hälsa på i Fordon- och transportprogrammets lokaler. De fick se hur det går till att lackera en bil och byta ett bränslefilter.

Ute på parkeringen erbjöds också möjlighet att köra fyrhjuling. Cornelia Mikaelsson från Krokom körde två varv på den markerade slingan.

– Jag längtar efter att få läsa på gymnasiet. Det ska bli skönt att få välja att läsa något man är intresserad av, säger hon.

Cornelia hade tidigare under gårdagen besökt Bygg- och anläggningsprogrammet, och det är den utbildningen som hon vill söka i första hand.

– Nu när jag var där verkade det bättre än vad jag hade tänkt mig. Det var intressantare än vad jag trodde att det skulle vara, säger hon.

Fordons- och transportprogrammet är populärt och fyller nästan alltid sina platser.

– Vi är bäst i Sverige när det handlar om hur många elever som får jobb efter gymnasiet. Hela 95 procent får jobb efter att ha läst på något av länets fordonsprogram, säger Kjell-Åke Skoog, rektor på Fyrvalla.

På Palmcrantzskolan erbjuds bland annat ett estetiskt program. Här hölls i går en kort gitarrkurs.

Johanna Pålsson, från Torvallaskolan, har hållit på hela sitt liv med musik och tyckte inte att den lilla kursen var så svår. Hon har inte bestämt sig för om det blir Estetiska programmet eller Barn- och fritidsprogrammet hon ska söka.

– Båda utbildningarna verkar bra. Jag ska välja det som jag känner mest för, men just nu vet jag inte, säger hon.