Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nisse ser till att hålla hjärnan vaken

Nisse Simonson är i grunden läkare och kirurg men även känd som författare, krönikör och han har gjort över 30 program för TV. Han har även varit en av Sveriges mest bokade föreläsare där han pratar om hjärnan och livet. I dag är han 72 år men jobbar på som aldrig förr och i villan i Karlslund är böckerna staplade från golv till tak.

Nisse Simonson växte upp i Strömsund som son till handlaren på orten. Rädd för att ses som misslyckad och bara ta över efter pappa började han studera. Som sifferblind var han tvungen att jobba hårt men han blev till slut kirurg. Enligt honom själv var det mer tack vare flit snarare än begåvning. Efter många år inom yrket fick han dock nog.

Varför slutade du med läkaryrket?

– Inom det yrket måste man följa med i den vetenskapliga litteraturen hela tiden. Jag jobbade som läkare i 45 år men sedan kände jag mig färdig, jag var mätt. Då klippte jag sönder den vita rocken och knipsade av stetoskopet.

– Det är slitigt att alltid ha jour och att ständigt i tidsnöd fatta, ofta livsavgörande beslut.

Saknar du aldrig läkar yrket?

– Nej. Vad jag kan sakna är den intellektuella miljön. Att man i grupp får stöta och blöta ett svårt fall.

Sedan han pensionerade sig som läkare har han inte legat på latsidan. Han har författat åtta böcker med tankar och funderingar kring livet och hjärnan och han är en av Sveriges mest bokade föreläsare. 2006 blev han vald till Årets talare.

– Jag gör det inte enbart för att tjäna pengar, jag gör det för att jag mår bra av den psykiska anspänningen.

Nu för tiden får han dock bara göra 50 föreläsningar per år eftersom, som han säger det, hans fru satt en maxgräns.

– Hon är rädd att hon ska bli änka. Både min farfar och min pappa dog när de var 69 år.

Just nu jobbar Nisse på den nionde boken som handlar om kost och hälsa och hur man kan motverka många sjukdomar genom att ta hand om sin kropp på rätt sätt. Sjukdomar kan, och ska, förebyggas i stället för att pillerbehandlas.

– Man måste släcka en kronisk inflammatorisk glöd som när som helst kan blossa upp och det kan man göra genom att äta mindre socker, kolhydrater (som i sig är glukos och höjer blodsockret), få i oss mer D-vitamin och omega 3 samtidigt som vi tränar mer och stressar mindre.

Lever du som du lär?

– Jag är en vanlig karaktärssvag människa. Ibland köper jag några lösgodisar, de där sega colaflaskorna tycker jag är riktigt goda. Men jag lever efter det sex dagar i veckan.

Vad gör du den sjunde dagen?

– Då är det fritt fram! Är jag på middag hos bekanta äter jag det som serveras. Jag är förbjuden av min fru att prata om socker och gluten när vi är ute hos folk. Då tar jag en rejäl whisky i stället.

Kan du hålla med om att dina åsikter kring kost och hälsa ibland kan vara kontroversiella?

– Sanningar inom vetenskapen har ett bäst före- datum och mediciner är affärer som styrs av politik och ekonomi. Jag har själv varit på många resor som betalats av olika företag och jag har fått föreläsa på Cambridge, men min son fick upp ögonen på mig: Läkemedelsföretagen smickrar och köper dig, och det är inte för vad du säger utan också för vad du inte säger. Många läkare är köpta. De får sina forskningsprojekt sponsrade av Coca-Cola eller något läkemedelsföretag och i sin enfald tror de kanske att de är objektiva i sina uttalanden.

– Det finns två läger av läkare, de som är köpa och de som är oberoende, och den kampen är den blodigaste av dem alla.

Hur kan du veta att dina åsikter kring kost och hälsa är rätt?

– Det är dagens sanning, fast dagens sanning kanske är nästa generations löje. Jag har vänner som gått ner massor i vikt med LCHF och då kan det inte vara helt fel. Vi har ju en världsepidemi av fetma och diabetes typ två med hög frekvens av demens och cancer som följd.

Men att ha kontroversiella åsikter och samtidigt ha en kort stubin är inte alltid helt lätt. Nisse erkänner att han är lättirriterad och ständigt måste välja sina krig och strider.

Vad kan du reta upp dig på?

– Skitsaker, saker jag ångrar efteråt. Prestige är en farlig ryggsäck att gå runt och bära på. Men jag har smågrejer som gör att jag kan koppla av, jag tecknar.

Nisse visar upp en hel bunt med teckningar han gjort; gubbar med fyndiga pratbubblor intill.

Ser du författandet och föreläsandet som ett arbete eller som en hobby?

– Jag ser det som ett bra sätt att hålla hjärnan vaken. Det finns inget värre än gamla som hamnar i sin egen värld. Mental anspänning minskar risken för Alzheimers sjukdom.

Vad är drivkraften bakom allt?

– Om man till exempel har en spalt i en tidning har man motivation att läsa och hålla sig uppdaterad. Jag måste ha ett utlopp för det jag gör och få hålla på med det jag tycker är meningsfullt.

Du är 72 år, hur länge ska du hålla i gång?

– Jag har precis köpt en trumpet så jag ska se om jag kan lära mig det först och främst. Sedan är det ju så att ju äldre man blir desto fortare går dagarna.

Hur känner du inför att dagarna går fort förbi?

– När jag går förbi killen på Fonus ler han åt mig. Har man varit nere på obduktionen på sjukhuset har man redan sett mycket av den, av döden. Mitt mål är att sluta mina dagar utan någon fiende. Fast jag får inte bli allt för mjäkig.

Artikeln kommer från 100 procent Östersund