Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nisse var med och startade KRAV

Nisse Nilsson i Tuvattnet.

Kommer ni ihåg honom? Mannen som stod på den naturliga matens barrikader redan på 1950-talet, då han började sin kamp för det ekologiska jordbruket och var med och startade KRAV.

Den kampen gjorde honom känd över hela riket. Och det visade sig att han fick rätt i det mesta ...

Men vad gör han egentligen nu? Jo, han är i flyttartagen!

Nisse Nilsson håller nämligen på att städa ur hemmanet i Tuvattnet. Hustrun Anna och Nisse har nyligen flyttat några mil söderut, till en enplansvilla på Kråkbacken i centrala Föllinge.

Det är lite grann som att en epok går i graven.

– Ja, men jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra att flytta, även om man naturligtvis kommer att sakna utsikten, den finns ju inte någon annanstans, konstaterar Nisse.

Vi ger honom skjuts från Föllinge till hemgården i Tuvattnet, via den skrovliga vägen från Laxsjö, där plogbilen hittills har haft en lätt uppgift att hålla körbanan öppen. Nisse säger att han aldrig skådat en varmare inledning på vintern, och han undrar vilken effekt det kan få på naturen och växtlivet.

På gårdsplanen står björkarna och spänner ut sina magra grenverk, säkert glada att få återse Nisse, även om de sett honom i betydligt bättre skick under hans 79-åriga liv. Nisse fick nämligen en stroke tidigare i höstas, och den slog hårt mot rörligheten arm och ben.

– Det var det mest otäcka jag varit med om. Jag har återhämtat mig hyfsat, men man blir gammgubbe fort av en stroke, säger han krasst.

Det var här i Tuvattnet som Nisse påbörjade sitt livsverk i slutet av 1950-talet, som så småningom kom att bli vida känt.

Han upptäckte att djuren for illa av att äta foder som utsatts för kvävebaserat konstgödsel, och eftersom han var mycket intresserad av kemi så bestämde han sig för att starta en försöksanläggning på gården. Vissa fält odlades med kali, fosfor eller kväve, medan andra lägdor fick det gamla naturliga djurgödslet, och det visade snabbt att djuren mådde mycket bättre av den naturliga varan.

Därefter inleddes Nisse en lång kamp för att få sina upptäckter accepterade.

– Jag var ju själv för konstgödsling i början, och det var mycket svårt att försöka påverka industrin. Det är ju så stora pengar inblandade, och både oljeindustrin och läkemedelsindustrin fanns med i bakgrunden. Jag visste att det skulle ta tid att få till en ändring.

Nisse Nilsson var även med och tog fram KRAV-märkningen på 1970-talet, vilket var ett viktigt steg för att samla organisationerna som kämpade för ett renare jordbruk. Och nu kan han med glädje och stolthet se hur efterfrågan på ekologiska produkter formligen exploderat.

– Det är toppen! En stor seger. Sanningen segrar alltid till sist. Det är skönt att äntligen få släppa det här, nu när man både hör och går sämre, säger Nisse med ett stort leende.

Han sitter vid köksbordet och får nästan något drömskt i blicken när han pratar om framtiden.

– Vi har ett paradis här i Jämtland, om vi bara lär oss hur vi ska ta vara på det. Vi har ren luft, rent vatten och inga farliga nedfall. När jag köper mat så väljer jag i första hand närproducerat, för det är inte säkert att ekologiska varor från andra länder är bättre, där både jorden och luften kan vara smutsig.

Han finner ro i faktumet att dottern Ulrika tar över gården i Tuvattnet, så att den inte blir ett offer för utflyttningens vassa klor. Nisse ser för övrigt med förhoppning på glesbygdens framtid.

– Det kommer att vända. Det finns så mycket fina ställen här, och det kommer vara eftertraktat för många att kunna odla sin egen mat. Om inte annat så fylls det väl på med tyskar och holländare, säger Nisse och skrattar.

Och själv har han alltså sett till att Föllinge bättrat på invånarstatistiken.

– Japp, och vilken tur vi hade att affären öppnade igen. Det här blir skitbra, säger Nisse och sträcker på sig.