Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutbara dofter och smaker

För mig är julen starkt förknippad med dofter. Några dagar före jul brukar jag pynta mitt kök med apelsiner som fått ett vackert mönster av instuckna kryddnejlikor. En gammal träskål står framme på köksbordet, fylld med röda juläpplen.

Annons

Små mandelkakor med smak av kokos och saffran sprider sin väldoft när de kommer ut ur ugnen. Blåbärsglöggen till hålls varm i en liten kopparpanna över ett värmeljus.

Med så här enkla medel sprider sig värme, ljus och väldoft ända in i själen. Julstressen rinner av mig i takt med att dofterna sätter fart på minnen från barndomens jular. Jag har till dagens krönika valt några lättlagade rätter till julbordet som kan förberedas i god tid i förväg. Både gravlaxen och tjälknölen kan du göra färdigt flera dagar innan jul, så får du mer tid över för familjen och till att gå ut på härliga långpromenader i snön.

Recepten på den gravade laxen och tjälknölen skapade jag till min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag i stället gravat laxen med sötma från äpple som harmonierar fint med den salta smaken.

En annorlunda, syrlig och fräsch glögg med mycket doft och smak får inleda mina jultips.

Glögg med blåbär och ingefära

1 liter blåbär

2 dl vatten

20 kryddnejlikor

2 kanelstänge r

2 stjärnanis

1–2 msk riven, färsk ingefära

Saft av 1 lime

Gör så här: Koka upp blåbär och vatten.

Lägg i alla kryddor och låt puttra i 20 minuter. Ta från värmen, rör ner ingefära och limesaft, låt svalna. Sila genom nätsil och värm, servera som den är eller spetsa med lite vodka. Vill du ha en sötare glögg så rör ner lite honung eller annan sötning.

Mandelkakor med saffran och kokos

1 dl mandlar

1½ dl kokosflingor

1 tsk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

1 ekologiskt ägg

25 gr smör

2 msk honung

1 kuvert saffran

Hela mandlar till garnering

Gör så här: Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.

Mal mandeln i mandelkvarn. Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så motsvaras 1 dl hela mandlar av 2 dl mjöl.

Rör ihop ägget med honungen, blanda ner kokos, fiberhusk och mald mandel. Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl.

Låt stå i kylen en halvtimme att svälla. Rulla små kulor, lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 20 små kakor av den här satsen.

Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

 

Äppelgravad lax

500 gram av mittbiten på laxfilé, helst viltfångad

3 msk salt

2 röda äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

eventuellt 2–3 msk calvados

Gör så här: Gör alltid gravlax på fisk som varit fryst minst tre dagar, då blir den riktigt hälsosam att äta fast den är rå. Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett. Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad. Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant. Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen. Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över. Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i två dygn, vänd den några gånger under tiden. Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Tjälaknöl

1 kg fryst stek från rådjur, hjort, ren eller älg

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar 

Gör så här: Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100 grader. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter tre timmar när köttet tinat. Stek i cirka 8–10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65 grader så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70 grader.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen i stället för socker som annars används för kryddning av tjälknöl. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt med en vass kniv.

Artikeln kommer från 100% Östersund.