Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödvändig självkritik

Det är lätt att skylla från sig när något gått fel. Som att arbetskraften inte kunnat läsa instruktionerna riktigt och så. Kraftledningsbygget i västjämtland har blivit föremål för mycket kritik senaste tiden. Med all rätt, för mycket har gått fel.

Annons

Ju fler kockar desto sämre soppa - det finns många att skylla ifrån sig på. Men den som är fri från synd kanske ska kasta första stenen. Mer konstruktivt är förstås ägna sig åt självrannsakan. Det finns all anledning för alla inblandade att göra det.
Det är fel att markundersökningarna inte varit tillräckliga. Det är fel att miljöåtgärdsplanen inte följts fullt ut. Det medger generaldirektören för Svenska Kraftnät Mikael Odenberg. Han hoppas lite naivt att skadorna ska gå att rätta till i efterhand.
Men självkritiken som Åres miljöchef Olof Wallgren ger uttryck för i dagens ÖP är desto mer realistisk: "Flygbullret är övergående, medan vi kommer att få se markskadorna många årtionden framöver".
Han tycker att planeringen bakom bygget varit naiv, inte minst från kommunens egen sida. Fast man kanske borde ha lärt av marksprängningen vid anläggningen av Copperhill.

Det är tydligt att när nationella eller internationella intressen ska fram, då gäller inte samma regler som för andra. Men mindervärdeskomplex eller ren och skär naivitet motiverar inte lokal walk-over. Självkritiken är nödvändig för att läxan ska läras.