Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödvändiga eftergifter i reviderat Centerförslag

Trots månader av turbulens kan Centerpartiet gå stärkt ur den idéprogramprocess som i går skrev ännu ett kapitel. Mullret från centerrörelsen gav resultat. Partistyrelsen lyssnade och har nu reviderat mycket i det ursprungsförslag som vållade stort rabalder när det släpptes före jul.

Med 1 700 inskickade A4-sidor är remissomgången historisk. Aldrig har Centerns folkrörelse engagerat sig så brett i ett visionärt dokument. Men så blev också inledningen i december tumultartad. Flera kontroversiella förslag ansågs inte höra hemma i partiet, vars ledning sedan dess haft det hett om öronen.

I går släppte partistyrelsen sin skrivning. Borta är förslagen om månggifte, slopad arvslott och slopad skolplikt. Omskrivet är också förslaget om fri invandring. Här markeras ändå behovet av successivt öppnare gränser, fri rörlighet och en generös flyktingpolitik.

Även i denna nya skrivning blir Centern motpol till Sverigedemokraterna, ett mål och viktigt strategiskt ställningstagande, när det gäller invandrar- och flyktingpolitiken.

Partistyrelsens nya förslag känns mer som ett traditionellt Centerdokument. Revideringen var också nödvändig. Här vässas miljöfrågorna, där energin helt ska bygga på det förnyelsebara bara en generation bort. Det inkluderar kärnkraften som ska bort.

De gröna näringarna ges ett eget avsnitt. Modernäringen lyfts också fram, vilket knappast kan vara fel när antalet bönder visserligen blir färre, men där Lantbrukarnas Riksförbund, nu uppe i 172 000 medlemmar, av hävd stått Centerpartiet nära.

I ursprungsförslaget talades om Centern som ett liberalt och decentralistiskt parti. Nu poängteras att partiets liberalism är social, decentralistisk, grön, jordnära och frihetlig.

Ändringarna känns som direkta eftergifter till starka socialliberala krafter vilka tidigt framförde kritiska röster och som senare även författat tyngre remissinlägg.

Ända sedan partiledaren Annie Lööf avbröt sin julledighet för krishantering, har det andats om nya skrivningar. Den bilden förstärktes när hon talade på kommundagarna i Örebro och i går kom alltså ett kraftigt förändrat partistyrelseförslag.

Men det går inte hem överallt. Partiledaren poängterade visserligen att partistyrelsen i princip är överens, men Ungdomsförbundet och Centerstudenterna vill ha kvar flera kontroversiella förslag.

Andra ser inte med blida ögon att partistyrelsen stänger dörren för regionala skattebaser, exempelvis återföring av vattenkraftspengar.

Reservanterna borgar för en livlig och bred debatt vid framtidsstämman i slutet av mars.

Partiets mer nyliberala krafter kan i det här läget ändå sägas ha fått ta till reträtt. Om den blir temporär eller varaktig, återstår att se.

Precis som Annie Lööf sa i går har turbulensen skadat Centern kortsiktigt. Fast med partistyrelsens omskrivningar kan det faktiskt bli ett stärkt parti som skakar av sig krutröken och går vidare.

Det inkluderar partiledaren själv som så här långt känns ha skött problemhanteringen exemplariskt från Thailandshemkomsten i januari tills nu.