Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda äldre lever längre

Det är mindre sannolikt att äldre människor som är nöjda med livet kommer att dö de närmaste åren, jämfört med dem som inte är det, visar en ny studie.

Annons

Forskare vid bland annat University College London studerade drygt 9 000 engelska kvinnor och män i 65-årsåldern och följde dem i snitt 8,5 år.

Det visade sig att de som uppgav att de hade störst känsla av välbefinnande, att de som kände mål och mening med livet, löpte 30 procents lägre risk att dö under uppföljningstiden, jämfört med de som sade sig ha lägst välbefinnande.

Forskarna, som publicerar sina resultat i Lancet, tog hänsyn till en rad olika faktorer som skulle kunna påverka resultatet, som rökning, socio-ekonomisk status eller fysisk aktivitet.

Trots det kan de inte utesluta att finns andra faktorer än själva graden av välbefinnande som påverkar risken att dö.

Sambandet behöver inte vara kausalt. Men fyndet öppnar för den intressanta möjligheten att ett ökat välbefinnande kan förbättra den fysiska hälsan, säger Andrew Steptoe, en av forskarna bakom studien.

Detta är inte den första studien som visar att välbefinnande, lycka eller mening med livet kan påverka livslängden.