Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda UF-företagare i Sveg

Årets UF-företagare på Härjedalens gymnasium ligger bra till gentemot sina uppgjorda planer. Målet är att lyckas på den regionala mässan och båda företaget är en bit på väg.

Annons

Det är ovanligt få UF-företag på gymnasieskolan i Sveg detta år. Endast två företag finns och båda dessa består av elever som går handelsprogrammet.

– Det är väldigt lärorikt att starta ett UF-företag. Vi har lärt oss att samarbeta bättre samt en hel del om ekonomi och marknadsföring. Visst har vi blivit lite mer sugna på att starta eget när vi är färdiga med skolan, säger Elin Johansson, vd för Levatio UF i vilket hon har med sig klasskompisarna Lars-Johan Wagenius, Angelica Persson, Isabelle Sandin och Jennifer Lavesdotter.

Levatio har tillverkat mjukgörande tvål och den har visat sig vara relativt lättsåld.

– Vi håller vår budget och kan vi sälja det som vi planerat även under våren så ser det riktigt bra ut, förklarar Lars-Johan Wagenius.

Aroy UF har specialiserat sig på Thailändska kryddor. De importerar en speciell krydda och för att kunderna ska kunna använda denna i matlagningen så har de även sammanställt en kokbok.

– Vi säljer ett kit med kokbok och kryddor, berättar Bell Stenberg vars släkt i Thailand har hjälpt till med recept och kryddval.

Bell Stenberg har med sig Julia Stener och Emma Eriksson i företaget och de tycker också att UF-företagande är mycket lärorikt.

– Visst finns det några negativa sidor också då det blir konflikter i gruppen ibland men de löser vi snabbt. Sen känner man ju en viss stress också, annars är det bara positiva saker. Vi lär oss att ta ansvar och jag tycker att man växer både som person och grupp, säger Bell Stenberg.