Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjdaste femmorna finns i Härjedalen

Eleverna i årskurs fem i Härjedalen är mest nöjda i landet med sin skola. Det framgår av en undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjort.

Annons

Härjedalens skolor får ett gott betyg om eleverna tillfrågas. Femmorna är nöjdast i landet och eleverna i åttan är nöjdast i länet enligt de frågeställningar som finns i SKLs enkät. Eleverna har svarat på sju frågor och dessa handlar bland annat om trygghet, motivation och vilken hjälp som ges.

I femte klass svarade 96 procent att de var ganska eller helt överens med de påståenden som de skulle besvara. Detta var högsta resultatet bland alla kommuner. I årskurs åtta sjönk siffran till 79 procent vilket placerade Härjedalsskolorna längre ner på rikslistan men ändå som länsbäst.

När vi besöker en av kommunens skolor, Norra skolan i Sveg, så bekräftar eleverna enkätresultatet.

– Vi har bra lärare, det är nog det viktigaste för att trivas i skolan, säger Elin Busk och får medhåll av sina kompisar.

Att det är små klasser menar Andreas Östling kan vara bra.

– Det är ju lättare att få hjälp om man behöver.

Hubert Hermansson och Madeleine Jonsson håller med och påpekar även att skolmiljön har betydelse.

– Att vi går på en egen skola utan högstadium gör kanske att vår skola känns tryggare, säger Elin Busk.

Nu går dessa elever i sexan men det är resultaten sedan förra våren som analyserats.

– Femmorna har precis gjort samma undersökning även i år, berättar rektor Tina Svensson-Hammargård som är glad att nästan alla elever trivs bra på skolan.

– Enkäten med de här frågeställningarna har funnits ett par år och vi har legat på ett högt resultat tidigare också men det är första gången vi har högst i landet.