Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dennis Kalla intar Östersund: " Sjukdomen är en förbannelse men också en superkraft"

2014 debuterade han med singeln ”On My Skin”. Hans andra singel ”Change Your Mind” släpptes 2015 och blev snabbt hyllad. I maj 2016 släpptes hans Ep, "The Ones That Matter". På lördag kommer Norrbottens nya pophopp till Jämtland för att bjuda på storslagen och finstämd smärta.

Annons

22 åriga Dennis Kalla är Norrbottens nya popraket. Som nioåring upptäckte han musiken på riktigt för första gången, det var till tonerna av T.N.T av AC/DC som hans brinnande musikintresse började, och efter det har musiken varit en del av honom.

– Om jag så skulle paja mina stämband och förlora båda händerna så skulle jag nog ändå hitta något sätt att göra musik på, banka skallen i grejer som låter eller nått. Men om jag skulle tvingas att syssla med ett annat yrke så skulle jag nog vilja bli drömtydare, på riktigt, tror det finns en marknad för det. Nu kommer säkert någon från Östersund sno den idén.

Dennis Kallas musik tar upp allt som känns, och han gör det med känsla.

Trots det brinnande intresset dröjde det ända till 2014 innan Dennis släppte sin första egna singel "On my skin", och kort därefter gav han sig ut på turné med Kristian Anttila. Efter det har det bara gått framåt, och hans EP "The Ones That Matter" har fått lysande recensioner.

Aftonbladet skriver bland annat, "Kastar lyssnaren mellan finstämt och storslaget på det där kittlande sättet".

De flesta av Dennis Kallas låtar handlar om kärlek eller misslyckanden, eller till och med både och. Kanske är det hans bipolära sida som lyckas frambringa de starka känslorna som hans låtar har. Många av Dennis låtar gör ont och lyssnaren kastas mellan rädslan för kärlek och längtan av att vara i den.

– Det kändes jätteskönt att få diagnosen bipolär. Det förklarade så mycket, det hjälpte mig att själv ta min dåliga hälsa på allvar. Sjukdomen är en förbannelse men också en superkraft. Det kan nog de flesta som har bipolaritet hålla med om. När jag får mina manier låter jag dem blomma ut och göra sin grej. Men det är ju precis det som är problemet. Nu har jag dock verktyg och mediciner för att kunna hantera både mani och depression.

Dennis skriver både text och musik själv. I hans första singel "On my skin" från 2014 sjunger han om att alltid ta den enkla vägen, även om man hör en kluvenhet i att göra det.

– Förut flydde jag från allt. Det beror nog framför allt på mina psykiska besvär, att det är en del av sjukdomsbilden liksom. Sen hittade jag något som är värt att stanna upp och kämpa för. Jag bryr mig om andra människor väldigt mycket, flyr jag från allt så är det alltid någon annan som tar skada av det.

Det blir första gången Dennis Kalla besöker Östersund.

Är denna EP en personlig resa som du själv gått igenom, eller en allmän känsla som du brottas med när det gäller kärlek?

Ja det är det, men låtar är ju ändå bara låtar. Jag tar tag i en jobbig tanke och skriver om den, jag låter de jobbiga tankarna ta över låtarna istället för att ta över mig. Genom att skriva om dem så har jag haft lättare att hantera det och på så sätt kunnat fokusera på det fantastiska i den relation jag är i.

Har du lagt låtarna i den ordning de ligger för att man ska uppleva det som en relation?

Nej faktiskt inte. Men det är många som påpekat det, det kanske var undermedvetet.

Är du en person som vill ha kontroll på saker som sker runt omkring dig?

Jag är ett otroligt kontrollfreak. Mest när det kommer till jobb, annars är jag rätt soft.

Kärlek är ju en svår sak att kontrollera, Är det därför många av dina låtar går att relatera till kärlek?

Nä, jag skriver mest om kärlek då det är det enda jag vet något om, samtidigt som jag inte vet något alls om det. Ingen vet nog egentligen något om kärlek, det är därför det alltid skrivits och alltid kommer skrivas låtar om det.

Många av dina låtar har en tydlig kontrast, nästan som ett samtal mellan ett samvete på ena axeln och förnekelse på den andra axeln, är detta något som du brottas med?

Att försöka tygla starka känslor som drar åt olika håll är lite av en ofrivillig hobby, så ja.

Har din musik gett dig perspektiv på relationer, jag tänker att du säkert får åsikter på dina texter?

Mina texter kretsar kring jobbiga känslor som jag måste ta kontroll över, så det har ju fått mig att behöva omvärdera mycket. Andras åsikter om mina texter påverkar mig inte på något annat sätt än att jag blir glad om de gillar det och rycker på axlarna om de ogillar det.

Tycker du att det är jobbigt att alltid behöva prata känslor/texter när det kommer till din musik?

Jag blir väldigt glad av att det finns ett genuint intresse för låtarna och framför allt texterna, att det ofta blir fokus på dem är ju ett tecken på att jag gör något rätt. Det hade känts tråkigt om det skulle fokuseras på en massa annat istället.

Östersund ligger ju också i ett landskap som ofta enbart kallas ”Norrland”, du själv kommer ju från Norrbotten. Vad har Norrbotten för betydelse för dig?

Jag har bott i Pajala och Kiruna de största delarna av mitt liv, och nu i Luleå. Jag ser ingen av de ställena som mitt hem, jag ser hela Norrbotten som mitt hem. Det finns ett nytt progg-band som heter Höstorkestern, de har en låt som heter "Norrlands medborgargarde", den beskriver ganska precis hur jag känner inför det hela.

Har du varit i Östersund förut?

Nej tyvärr. Östersund är Mellansveriges Kiruna, jävligt långt ifrån allt, så det känns tryggt.

Vad kan Östersundspubliken förvänta sig av din konsert? Vill du hälsa dem något?

Hej Östersund! Kom och kolla på mitt gudalika hår, lyssna på mina sorgliga låtar, och sympatiskratta till mina mellansnack. Dessutom har jag med mig en gäst som ni kanske känner igen.

Plats: Lördag 15.00 Gamla Tingshuset

Annons