Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doc lounge öppnar 2017 med en dokumentär om förbjuden kärlek

”The pearl of Africa” är en film om kärlek, hat och om att vara transperson på en av de mest transfobiska platserna i världen. Under måndagskvällen visas den i Östersund.

Annons

Cleopatra Kambugus föddes som man, men har mot alla odds genomgått förändringen till den kvinna hon hela tiden vetat att hon är.

”The pearl of Africa” är en kärlekshistoria om transkvinnan Cleo och hennes man Nelson i världens mest transfobiska land: Uganda.

Dokumentären "Pearl Of Africa" började som en idé Jonny von Wallström hade om att följa ett ugandiskt gaypar som flytt till Sverige ovetandes om att de kommit till samma land. Med tiden skrotades filmen då Jonny insåg att det skulle bli svårt att göra den dokumentär han ville om dem.

Jonny von Wallström från Sandviken har regisserat och gjort det mesta inom filmen

I stället åkte han till Uganda och kom via en bekant i kontakt med transaktivisten Cleopatra "Cleo" Kambugu. Uganda i Östafrika har uppmärksammats mycket de senaste åren som världens mest homofobiska och transfobiska land. Inte minst för sina repressiva lagar, våld och mediedrev mot hbtq-personer.

Visionen har dock aldrig varit att göra en aktivistisk kampfilm utan helt enkelt en kärlekshistoria om Cleo och Nelson, som sedan 2014 bor i Kenya i exil.

Även i dokumentärfilm används dramaturgiska grepp och regi. Jonnys vision har dock aldrig varit att instruera huvudpersonerna vad de ska göra.

– Jag spyr lite på den grejen. Det är mer lathet att jobba så. Jag tror många känner en stress: "vi måste få en berättelse". Felet många gör är att de inte vågar lita på att det kommer av sig självt.

Transkvinnan Cleopatra

I arbetet med "Pearl Of Africa" har Jonny därmed försökt att inte styra huvudkaraktärerna.

– Grejen är att det Cleo och Nelson tycker om allra mest är att sitta på soffan och titta på en dator. Och det kanske inte hade varit så kul att se. Så jag fick starta situationer. Som att ta upp dem på ett berg där de aldrig varit förut.

Jonny står som regissör till filmen och har egentligen gjort allting i den. André Wallström, lillebror, är producent.

Under måndagen 18.30 visas Pearl of Africa på Doc Lounges premiärkväll för 2017.

Mer läsning

Annons