Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Lystam: Det krävs en förnyelse om bluesen ska överleva

Lisa Lystam family band är ett av banden som spelar under helgens bluesfestival. Under lördagen 20.30 går det att njuta av denna generations blues i Fredssalen.

Annons

Lisa Lystam family band

Lisa Lystam är fronttjejen i Lisa Lystam family band, ett av banden som intar Storsjöteatern under lördagens bluesfestival. Hon är 24 år gammal, uppväxt i Mjölby i Östergötland men bor sedan fyra år tillbaka i Stockholm. Där jobbar hon med barn och ungdomar ute på Lidingö.

– Jag älskar att ha kontrasten mellan det vardagliga och turnerande. Jag blir lätt rastlös och tycker det är skönt och rogivande att få åka och "knega" när jag inte är ute på turné.

Bandet består av Lisa på sång, Fredrik Karlsson på gitarr, Matte Gustafsson på gitarr, Johan Sund på bas, Mikael Fall på munspel och Patrik Thelin på trummor.

För fem år sedan träffades Lisa och Fredrik på en spelning i Norrköping, sedan dess har de hängt ihop.

– Vi startade som en duo och kort därefter blev vi en trio tillsammans med Micke. Vi spelade konstant och under tiden träffade vi fler och fler musiker vi gärna ville spela med. Det resulterade i det sexmannaband vi är idag. Vi har mycket att tacka bluesjammen i gamla stan. Det var där vi möttes och där vi lärde oss mycket om musiken, berättar Lisa Lystam.

Lisa Lystam family band mixar blues, roots och rockmusik i sina egna låtar. De vill att deras musik ska spegla deras generations blues.

– Vi vill få alla åldrar att digga blues och vi vill att genren ska överleva. Då krävs en förnyelse. Jag har alltid älskat genren. Jag tyckte om den redan innan jag visste att det var blues. Det är något med rytmen, svänget och det "tunga" i musiken. Det som tilltalar mig mest är att det är ärligt och rent.

Inspirationen till musiken hittar Lisa lite överallt. Hon lyssnar på musik från 30-talet lika ofta som hon lyssnar på Rihanna. Förebilder har hon gott om.

– Jag ser upp till alla svenska blueskvinnor som kommit fram de senaste åren. Ida Bang, Virginia Philblad, Vilma Flood och Ladies got the blues är några av dem. Jag älskar klimatet ibland oss kvinnor. Vi stöttar och peppar varandra. Det gör det så mycket lättare i den här branschen.

Mycket har hänt sedan debutskivan 2014. Bandet har lärt sig mer om låtskriveri, studioarbete och att ta hjälp av andra kollegor när det gäller produktion, studioteknik och marknadsföring.

– Vi har gjort över 250 spelningar de senaste åren och det märks på denna skiva tycker jag, vi är mer rutinerade och spelare bättre ihop.

"Give you everything" är både en låt på senaste skivan samt albumets titel. Låten tar upp ett viktigt ämne inom musikbranschen, men budskapet har även skiftat med tiden.

– Låten handlade från början om hur komplex hela musikbranschen är. Vi är beredda att gå över lik för att lyckas och det lyser ofta igenom tycker jag. Det har blivit viktigare att bli känd än att spela musik man faktiskt står för. På senare tid har refrängen fått spegla låtens handling. "Give you everything" symboliserar att vi varje kväll försöker ge allt till vår publik.

Musiken har alltid varit ett viktigt element i Lisas liv. I perioder lever hon på musiken, andra får hon ta hjälp av sitt jobb på Lidingö för att kunna betala sina räkningar.

– Musiken betyder allt. Jag hittade rätt när jag hittade bluesen. Det är musiken jag brinner för och det kommer nog alltid att vara så. Vi tycker inte att det är lika kul att repa och vara i studion som att uppträda live. Det vi älskar är att spela, resa och träffa nya människor. Därför har vi satsat på det och byggt upp en bra liveakt. Vi försöker att nå ut till publiken och påverka dem på ett eller annat sätt. Vi vill skapa en skön stämning där publiken känner att de är delaktiga. Vi blir så mycket bättre om vi känner att publiken trivs och har en bra upplevelse.

Under korta turnéer åker bandet med en egen bil, då är det Lisa och de fem andra killarna i bandet. Denna gång är Östersund det enda stoppet för helgen, veckan efter blir det spelning i Finland.

– Ibland kan jag sakna att jobba med kvinnor, men dessa killar är mina bästa vänner och det finns en ömsesidig respekt för varandra som gör att vi jobbar väldigt bra ihop. Till en början bestämde jag väldigt mycket. Nu skulle jag säga att vi bestämmer nästan allt tillsammans. Det kan vara svårt ibland men det känns mest rättvist att jobba så. Killarna är inte mina kompmusiker utan vi ser oss som ett band där arbetet delas upp. Jag har oftast hand om möten med bokare, samarbetspartners och tidningar medan Fredrik har hand om mycket ekonomi. Alla har sitt eget arbetsområde vilket fungerar väldigt bra.

Det blir tredje gången i Östersund för Lisa Lystam family band. Sedan tar bandet en kortare paus i början av 2017 innan spelningarna samt skrivandet av ny musik sätter igång igen.

– Det ska bli så kul att komma till Östersund, staden har en underbar bluespublik. Jag har verkligen sett fram emot att komma tillbaka. Publiken kan förvänta sig ett spontant liveband med en bred syn på vad bluesmusik kan vara. Det kommer bli ös, avslutar Lisa.

Annons